Biden: Hrozba, že Putin použije jadrové zbrane, je reálna

Hrozba, že ruský prezident Vladimir Putin použije taktické jadrové zbrane, je reálna, vyhlásil v pondelok šéf Bieleho domu Joe Biden.

20.06.2023 08:27
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (65)

„Keď som tu pred asi dvoma rokmi hovoril o vyschýnaní rieky Colorado, každý na mňa pozeral, ako keby som bol blázon. Pozerali na mňa, ako keď som povedal, že Putin použije taktické jadrové zbrane. Je to reálne,“ povedal Biden skupine darcov v Kalifornii.

Jadrové zbrane? Aj Putin má niekoho, na kom mu záleží, hovorí Japonka, ktorá prežila Hirošimu

Video

Biden sa tak vyjadril len pár dní po tom, čo počas víkendu označil rozhodnutie Putina umiestniť ruské taktické jadrové zbrane v Bielorusku za absolútne nezodpovedné.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko minulý týždeň oznámil, že jeho krajina začala prijímať dodávky ruských taktických jadrových zbraní. Tie sú podľa neho trikrát silnejšie než atómové bomby, ktoré Spojené štáty zhodili v roku 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki.

Rusko pritom takéto zbrane, ktoré majú krátky dolet a sú menej silné ako strategické jadrové zbrane, umiestni mimo územia Ruska prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Spojené štáty uviedli, že nemajú v úmysle v rámci reakcie na toto konanie Ruska pozmeniť svoj postoj k strategickým jadrovým zbraniam. Washington tiež uviedol, že nevidí nijaké náznaky, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrových zbraní.

V máji Moskva odmietla Bidenovu kritiku jej plánu rozmiestniť jadrové zbrane v Bielorusku s tým, že USA majú v Európe rozmiestnené jadrové zbrane celé desaťročia.

Rozmiestňovanie ruských jadrových zbraní pozorne sleduje i Čína, ktorá opakovane varuje pred použitím jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine.

Nagasaki, jadrová bomba Čítajte viac Zachráňme svet, zhoďme na Európu jadrovú bombu, radí kremeľský politológ
65 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #jadrové zbrane #prezident Joe Biden