Kyjev splnil dve zo siedmich podmienok na začatie prístupových rokovaní o vstupe do EÚ

Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok pre začatie rozhovorov o jej vstupe do Európskej únie. Podľa dvoch zdrojov agentúry Reuters tento záver obsahuje chystaná hodnotiaca správa Európskej komisie, ktorá zároveň vyzdvihuje pokrok Kyjeva v reformách napriek pokračujúcej vojne.

20.06.2023 10:14
debata (9)

EÚ udelila Ukrajine štatút kandidátskej krajiny pred rokom – štyri mesiace po tom, ako na krajinu Rusko vojensky zaútočilo. Pre začatie prístupových rokovaní EÚ stanovila sedem podmienok, medzi ktorými je reforma súdnictva či obmedzenie korupcie. Ukrajina vyzýva Európsku úniu, aby sa rokovania začali ešte v tomto roku.

Zelenskyj: Pomohli sme Západu nájsť samých seba
Video

Dvaja vysokopostavení činitelia únie, ktorí sa mali možnosť so správou oboznámiť, uviedli, že Ukrajina už splnila dve z kritérií. Podľa jedného zo zdrojov ide o reformy súdnictva a mediálneho práva. Uviedol tiež, že správa sa zameriava predovšetkým na pozitíva.

„Je tu vidieť pokrok. Správa bude mierne pozitívna,“ uviedol zdroj, ktorý s Reuters hovoril pod podmienkou anonymity. „Nejde o prikrášlenie reality, ale o uznanie pokroku, boli napríklad spomínané prominentné prípady boja proti korupcii,“ dodal.

Český minister zahraničia Lipavský: Ukrajine by som ponúkol členstvo v NATO
Video
Zdroj: TV Pravda

Ukrajina v posledných mesiacoch otvorila niekoľko prípadov korupcie na vysokej úrovni. Pri jednom z nich bol zadržaný predseda najvyššieho súdu pre podozrenia z úplatku vo výške 2,7 milióna dolárov.

Okrem dôslednejšieho boja proti korupcii patrí medzi ďalšie požiadavky EÚ pokračovanie justičnej reformy, reforma ukrajinského ústavného súdu, harmonizácia mediálneho práva s EÚ, opatrenia proti praniu špinavých peňazí, zákon obmedzujúci oligarchov a ochrana práv národnostných menšín.

„Čo sa týka reforiem, bol by to poloplný pohár, nikdy by sme voči Ukrajine neprijali v tejto chvíli negatívne stanovisko. Reformy súdnictva zaznamenali určitý pokrok, aj keď stále zostáva uskutočniť kľúčové reformy. Nie všetko je uspokojivé,“ dodal.

Poukázal na to, že Ukrajina v súlade s požiadavkami vymenovala nových šéfov protikorupčnej prokuratúry a národného protikorupčného úradu. Vlani prijatý zákon proti oligarchom je naopak považovaný za nedostatočný.

Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO
Video

Správa, ktorá je označovaná ako priebežná aktualizácia pred formálnym hodnotením v októbri, má byť v stredu odovzdaná veľvyslancom 27 členských štátov EÚ v Bruseli a potom vo štvrtok ministrom pre európske záležitosti v Štokholme. Konečné slovo pri rozhodovaní o tom, či a kedy začať s Kyjevom rozhovory o členstve, majú členské krajiny.

Aby Ukrajina splnila všetky podmienky členstva, musí zosúladiť svoje zákonodarstvo s mnohými rozsiahlymi normami EÚ, od ochrany klímy po pracovný trh. V praxi bude cesta Ukrajiny k členstvu trvať roky a málokto verí, že krajina môže do bloku vstúpiť, ak je vo vojne s Ruskom.

Väčšina štátov východného krídla EÚ, najmä Poľsko a pobaltské štáty, vo všeobecnosti podporujú zrýchlenú cestu Kyjeva do EÚ, zatiaľ čo západné členské krajiny vrátane Francúzska, Nemecka a Holandska sú v tejto otázke zdržanlivejšie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vojna na Ukrajine