Bidenov syn sa priznal k neplateniu daní a nelegálnej držbe zbrane

Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter sa priznal k neplateniu federálnej dane z príjmu a k nelegálnemu držaniu strelnej zbrane. V utorok to oznámila prokuratúra v americkom štáte Delaware. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

20.06.2023 16:20 , aktualizované: 19:19
Hunter Biden Foto: ,
Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, na snímke z apríla 2023.
debata (8)

Hunter Biden (53) sa k porušeniu federálnych zákonov priznal v rámci dohody s prokuratúrou, čím sa skončilo dlhotrvajúce vyšetrovanie druhého syna amerického prezidenta. Priznal, že v roku 2018 mal vo vlastníctve revolver Colt Cobra 38 special napriek tomu, že bol závislý na drogách.

Väzeniu sa zrejme vyhne

Dohodu o vine a treste uzavretú medzi Bidenovým synom a prokuratúrou v Delaware ešte bude musieť odobriť federálny sudca, ktorému sa má Hunter Biden k porušeniu zákonov priznať. Trest odňatia slobody pre syna amerického prezidenta je v tomto prípade veľmi nepravdepodobný, konštatuje AFP.

„Viem, že Hunter verí, že je dôležité prevziať zodpovednosť za tieto chyby, ktoré urobil počas chaotického obdobia a závislosti vo svojom živote,“ uviedol Christopher Clark, právnik Bidenovho syna.

Biden Čítajte viac Biden sa stretol s kňazom, ktorý udelil posledné pomazanie jeho synovi. Neubránil sa slzám

Hunter Biden bol závislý na drogách po smrti svojho brata Beaua Bidena v roku 2015. Priznaním viny sa zároveň vyhol súdnemu pojednávaniu.

Syn amerického prezidenta mal v rokoch 2017 a 2018 príjem viac ako 1,5 milióna dolárov, z čoho nezaplatil dań asi 100 000 dolárov.

Ako vysvetľuje agentúra AP, za nelegálnu držbu zbrane osobou závislou na drogách hrozí v USA až desať rokov odňatia slobody. Americké ministerstvo spravodlivosti však uviedlo, že Hunter Biden o tomto obvinení uzavrel predbežnú dohodu, jej detaily zatiaľ nie sú známe.

„Prezident (Biden) a prvá dáma (Jill Bidenová) milujú svojho syna a podporujú ho pri napravovaní svojho života,“ uviedol hovorca Bieleho domu Ian Sams v reakcii na oznámenie dohody o vine a treste. Dodal, že túto situáciu Biely dom ďalej neplánuje komentovať. Biden v uplynulom období viackrát čelil otázkam o drogovej závislosti a podnikateľskej činnosti svojho syna.

biden hunter joe Čítajte viac Hunter Biden oznámil, že ho vyšetrujú v súvislosti s daňovými záležitosťami

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý čelí obvineniam z porušenia zákona o špionáži i ďalších zákonov, označil dohodu o vine a treste za „obyčajný cestovný lístok“ pre Huntera Bidena. „Náš systém je rozbitý!“ napísal na svojej sociálnej sieti Truth Social. Dohodu kritizovali aj ďalší republikáni.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hunter Biden #prezident Joe Biden