Biden označil čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za diktátora

Za diktátora označil v utorok americký prezident Joe Biden svoj čínsky náprotivok Si Ťin-pchinga. Urobil tak podľa agentúry Reuters na stretnutí s prispievateľmi na kampaň v Kalifornii. O deň skôr Biden hovoril o tom, že vzťahy oboch mocností sú na správnej ceste.

21.06.2023 06:39
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
debata (8)

Biden poznámku predniesol, keď hovoril o februárovom prelete čínskeho špionážneho balóna nad Spojenými štátmi, ktorý nakoniec americké stíhačky zostrelili. Dôvodom, prečo sa podľa neho Si veľmi rozčúlil, keď bol balón plný špionážneho vybavenia zostrelený, bolo to, že nevedel, kde sa presne nachádza. „To je pre diktátorov veľká hanba. Keď nevedia, čo sa stalo,“ podotkol.

Agresívna čínska stíhačka verzus americké lietadlo
Video

Ešte v pondelok Biden v nadväznosti na návštevu šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena v Pekingu, kde rokoval aj s čínskym prezidentom, hovoril o tom, že sa podarilo dosiahnuť pokrok vo vzťahoch oboch veľmocí.

Blinken, ktorý do Pekingu zavítal ako prvý americký minister zahraničia po piatich rokoch, po sérii rokovaní s čínskymi predstaviteľmi uviedol, že sa USA a Čína zhodli na nutnosti stabilizácie vzájomných vzťahov. Si zase vyhlásil, že sa počas návštevy šéfa americkej diplomacie podarilo dosiahnuť pokrok vo vzťahoch oboch krajín.

Pri Taiwane sa takmer zrazila čínska loď s americkou
Video

Pri stretnutiach sa ale Blinken aj čínski predstavitelia dotkli viacerých sporných bodov. Americký minister napríklad vyjadril znepokojenie ohľadom situácie v čínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, v Tibete a v Hongkongu, kde je Čína obviňovaná z porušovania ľudských práv. Čínski politici zase požadovali, aby sa USA prestali „zasahovať do vnútorných záležitostí Číny, prestali brzdiť vedecký a technologický rozvoj Číny“ a zrušili sankcie voči Číne.

Si patrí k najmocnejším politikom Číny za dlhé desiatky rokov. Čínsky parlament ho v marci jednomyseľne znovuzvolil za prezidenta, a to na bezprecedentné tretie päťročné funkčné obdobie. Podľa agentúry AP je možné, že 70-ročný politik pri moci zostane doživotne. Reuters ho označil za najmocnejšieho vodcu ázijskej veľmoci od zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce-tunga.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Si Ťin-pching #prezident Joe Biden