V poľskej vláde nastali zmeny, Kaczyński sa vracia ako vicepremiér

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vymenoval za vicepremiéra šéfa vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, ktorý zložil prísahu, ukázala v priamom prenose poľská televízia TVP. Šéf štátu súčasne odvolal všetkých doterajších podpredsedov vlády, ktorí v kabinete premiéra Mateusza Morawieckého zostávajú ministrami.

21.06.2023 11:11 , aktualizované: 13:21
Jaroslaw Kaczyński Foto: ,
Šéfa poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński, 14. máj 2023.
debata (1)

„Vláda okrem získania nového člena, pána Kaczyńského, žiadneho doterajšieho člena nestráca,“ povedal Duda. Kaczyński sa do kabinetu vracia po tom, čo pred rokom odstúpil z funkcie vicepremiéra, ktorú zastával od októbra 2020. „Kaczyński sa vracia do vlády, kde v skutočnosti bude mocným nadpremiérom,“ usúdila poľská verzia časopisu Newsweek.

Opozičný denník Gazeta Wyborcza pripomenul, že Kaczyński pred rokom v TVP vysvetľoval, že sa vracia do straníckeho ústredia, pretože „strana musí znovu získať elán, pretože sa blíži doba, ktorá je pre každú politickou stranou na svete najdôležitejšia, čiže voľby“.

Podobne je však teraz vysvetľovaný aj Kaczyńského návrat do exekutívy. „Veľmi sa koncentruje vo vláde, parlamente a vládnej strane. Predseda Jaroslaw Kaczyński zostane šéfom strany a vstúpi do vlády, čím bude mať väčšie možnosti koordinácie. Je to mimoriadne potrebné, hlavne pred voľbami,“ povedal PAP doterajší vicepremiér Jacek Sasin. Zatiaľ čo predtým mal Kaczyński ako vicepremiér na starosti hlavne posilnenie obranyschopnosti štátu, teraz by mal koordinovať všetku prácu vlády, a preto má byť jej jediným podpredsedom, vysvetlil Sasin.

Jaroslaw Kaczynski Čítajte viac Kaczyński obvinil Nemcov, že chcú opäť vládnuť Európe

Prezident z funkcií podpredsedu vlády okrem Sasina, ktorý zostáva ministrom štátnych aktív, odvolal aj Mariusza Blaszczaka (zostáva ministrom obrany), Piotra Glińského (zostáva ministrom kultúry) a Henryka Kowalczyka, ktorý zostáva šéfom ekonomického výboru vlády. Kowalczyk do 6. apríla býval ministrom poľnohospodárstva.

PiS sa v jesenných parlamentných voľbách uchádza o tretie obdobie pri kormidle moci za sebou. Presný termín volieb ešte Duda nevyhlásil. Za zmenami vo vláde majú podľa tlače nasledovať aj zmeny vo volebnom štábe PiS a v kampani.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Jarosław Kaczyński