Horúčka dengue či Zika. V dôsledku El Niña sa WHO pripravuje na nárast šírenia vírusových ochorení

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pripravuje na možný nárast šírenia vírusových ochorení ako horúčka dengue, Zika a chikungunya v spojitosti s klimatickým javom El Niňo. Oznámil to v stredu generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

22.06.2023 07:06
vírus, laboratórium Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

„WHO sa pripravuje na veľkú pravdepodobnosť toho, že (roky) 2023 a 2024 budú poznačené javom El Niňo, čo môže zvýšiť prenos dengue a ďalších tzv. arbovírusov ako sú zika a chikungunya,“ povedal.

Šéf WHO tiež upozornil, že v dôsledku klimatickej zmeny sa zvyšuje množenie komárov a výskyt dengue sa v posledných rokoch prudko zvýšil najmä v Severnej a Južnej Amerike.

Peru preto tento rok vo väčšine regiónov vyhlásilo mimoriadny stav a peruánska ministerka zdravotníctva Rosa Gutiérrezová minulý týždeň pre nárast prípadov horúčky dengue odstúpila.

El Niňo je pravidelne sa opakujú klimatická odchýlka, pri ktorej sa zvyšuje povrchová teplota vody vo východnej a strednej časti Tichého oceánu.

Tento jav môže v priebehu tohto roka vyvolať extrémne prejavy počasia vrátane tropických cyklón v oblasti zraniteľných ostrovov v Tichom oceáne, prudkých dažďov v Južnej Amerike či sucha v Austrálii a niektorých oblastiach Ázie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírusy #WHO #El Niño #Svetová zdravotnícka organizácia