Výbuch plynu v reštaurácii v čínskom Jin-čchuane usmrtil 31 ľudí

Najmenej 31 ľudí prišlo o život pri mohutnom výbuchu plynu v reštaurácii v meste Jin-čchuan na severozápade Číny. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a AP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií.

22.06.2023 07:38 , aktualizované: 10:06
Čína / Výbuch plynu / Hasiči / Foto: ,
Hasiči zasahujú na mieste výbuchu v reštaurácii v meste Jin-čchuan na severozápade Číny 21. júna 2023
debata

„Únik skvapalneného ropného plynu… zapríčinil (v stredu večer) explóziu počas prevádzky barbecue reštaurácie,“ uviedla čínska tlačová agentúra Sinchua.

Úrady zatiaľ potvrdili 31 mŕtvych a ďalších sedem osôb je v starostlivosti lekárov. Jeden zo zranených je v kritickom stave a dvaja utrpeli ťažké popáleniny, zvyšní majú len ľahšie poradenia.

Na záberoch čínskej štátnej televízie CCTV bolo vidieť, ako sa z poškodenej steny reštaurácie valí dym. Podľa úradov na mieste zasahovalo viac než 100 príslušníkov hasičských a záchranných zložiek a 20 vozidiel.

Polícia zadržala v súvislosti s explóziou deväť ľudí vrátane majiteľa reštaurácie. Medzi zadržanými sú okrem majiteľa barbecue reštaurácie aj jej akcionári a personál. Zadržaným bol zmrazený aj ich majetok.

Explózia otriasla barbecue reštauráciou nachádzajúcou sa na rušnej ulici v centre mesta Jin-čchuan, ktoré je hlavným mestom prevažne moslimskej autonómnej oblasti Ning-sia. K tragédii došlo v predvečer začiatku tradičného čínskeho Sviatku dračích lodí.

Čínsky prezident a šéf vládnucej komunistickej strany Si Ťin-pching po výbuchu vyzval na sprísnenie bezpečnostných opatrení, ktoré by v budúcnosti zabránili takýmto nehodám a ochránili ľudské životy a majetok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výbuch plynu