NYT: Do bojov na Ukrajine sa zapájajú vojaci vycvičení Západom, môžu byť kľúčoví

Do bojov na Ukrajine sa začína zapájať 36 tisíc ukrajinských vojakov, ktorí absolvovali výcvik na Západe. Ich výkon môže rozhodnúť o ukrajinskej protiofenzíve. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky denníka The New York Times (NYT).

23.06.2023 15:09
Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina, Čečensko,... Foto: ,
Dobrovoľník z Čečenska na výcviku mimo Kyjeva na Ukrajine v sobotu 27. augusta 2022. Niektorí dobrovoľníci sa prihlásili do čečenskej jednotky, ktorá bojuje po boku ukrajinskej armády.
debata (104)

„Používajú bojové vozidlá Bradley na ničenie ruských pancierových strojov protitankovými strelami a využívajú synchronizované útoky pechoty, obrnených a delostreleckých síl, ktoré si osvojili od Američanov a ďalších západných vojakov,“ píše denník.

Celkovo ide o deväť brigád (asi 36.000 vojakov), ktorí boli v posledných mesiacoch vyzbrojení, vybavení a vycvičení mimo Ukrajiny Spojenými štátmi a ich spojencami v NATO.

Aj Česi cvičia Ukrajincov do boja proti Rusom
Video
Česko sa pripojilo k ďalším spojencom v NATO, ktorí cvičia vojakov z Ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bránia svoju krajinu pred ruskou inváziou. / Zdroj: NATO

„To, ako si títo Západom vycvičení vojaci budú počínať počas najbližších niekoľkých mesiacov, pomôže rozhodnúť o úspechu dlho očakávanej protiofenzívy Ukrajiny pri vytlačení ruských síl z okupovaných území,“ píše NYT. Ich výkon tiež preukáže, či sa prostredníctvom miliardových investícií darí pretvárať ukrajinskú armádu na bojové sily podľa štandardov NATO.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte aj Ukrajinci zaznamenávajú značné územné zisky, tvrdí Prigožin

Ukrajina v júni spustila protiofenzívu a dosiahla viacero menších úspechov, keď prerazila prvú líniu ruskej obrany a získala niekoľko dedín. Prišla však o niekoľko najnovších západných tankov a obrnených vozidiel a obe strany utrpeli výrazné straty.

Ukrajinci chvália britské tanky
Video
Ukrajinské ministerstvo obrany sa poďakovalo Londýnu za podporu a dodávky tankov Challenger 2 a delostreleckých systémov AS90. / Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Na výcviku ukrajinských vojakov sa podieľali USA, Británia, Nemecko a Španielsko. Najskôr sa zameriaval na špecifické zbrojné systémy dodané Spojenými štátmi a neskôr zahŕňal aj prácu v teréne a komplexné cvičenia.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte aj Ukrajina chce vybudovať polmiliónovú armádu. Počítajú s členstvom v NATO aj EÚ, uviedla ukrajinská ministerka

Predstavitelia Pentagónu a vojenskí analytici uvádzajú, že Ukrajina získala výhodu pre boj v noci. „Použitím zariadení na nočné videnie, vozidiel Bradley a Nemeckom dodaných tankov Leopard môže v tme identifikovať ruské ciele a zaútočiť na ne na väčšiu vzdialenosť než Rusi,“ pripomína NYT. Rusko v súčasnosti používa menej schopné staršie tanky, pretože mnoho technicky novších strojov bolo zničených počas doterajších bojov.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #NATO #armáda #Ukrajina #New York Times #vojna na Ukrajine #ukrajinská protiofenzíva