Risk im nevyšiel. Pri výbuchu v zatvorenej bani na zlato v JAR zomrelo 31 baníkov

Pri výbuchu plynu v odstavenom zlatom bani v Juhoafrickej republike zomrelo v máji najmenej 31 baníkov. Juhoafrické úrady o mesiac starom nešťastí informovali až teraz, keď vyšlo najavo, že rodiny nezvestujú svojich blízkych, ktorí sa ilegálnej ťažbe venovali, napísala agentúra AP. Všetky obete najskôr pochádzajú z Lesotha.

23.06.2023 18:22
debata

Juhoafrické ministerstvo nerastného bohatstva a energetiky uviedlo, že prehľadanie šácht v bani Virginia, kde k explózii došlo, stále nie je možné, pretože tam je nebezpečne vysoká koncentrácia metánu. Podľa neho kolegovia zosnulých baníkov vyniesli na povrch iba tri mŕtve telá, pod zemou ale podľa všetkého zostali desiatky ďalších. Počet obetí preto zatiaľ nemožno overiť.

Baňa v meste Welkom pri hraniciach s Lesothom bola pre komerčné využitie uzavretá na začiatku 90. rokov, rovnako ako v ďalších opustených baniach sa v ňom ale aj po ukončení prevádzky pohybujú bez povolenia ľudia, ktorí hľadajú drahý kov.

Nehody v týchto baniach sa často vôbec nenahlasujú, pretože baníci majú strach zo stíhania. Vlani v novembri sa našli telá 21 ľudí v šachte funkčnej bane v Krugersdorpe, podľa polície išlo o obete nešťastia v inej uzavretej bani, ktoré boli prevezené na miesto, kde ich mohol niekto objaviť.

debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Juhoafrická republika #výbuch v bani