Turecká polícia zadržala po pochode komunity LGBTQ+ v Istanbule najmenej 50 ľudí

Napriek zákazu tureckých úradov sa v nedeľu v Istanbule konal výročný pochod na podporu práv komunity LGBTIQ+. Pochod sa uskutočnil necelý mesiac po prezidentských voľbách, ktorým predchádzala kampaň aj s prvkami homofóbie.

25.06.2023 21:07
LGBTQ+ / Pochod / Istanbul / Foto:
Výročný pochod na podporu práv komunity LGBTQ+ v Istanbule 25. júna 2023
debata (8)

Po tom, ako úrady aktivistom zakázali vstup na ikonické námestie Taksim, sa niekoľko stoviek demonštrantov mávajúcich dúhovými vlajkami zišlo v luxusnej istanbulskej štvrti Nišantaši.

Podľa novinárov agentúry AFP, ktorí boli na mieste, sa tohtoročný pochod hrdosti začal i skončil skôr, ako sa očakávalo, pričom však bez pouličných stretov alebo policajného násilia. Polícia však údajne zadržala viac ako 40 aktivistov, doplnila agentúra AFP citujúc účastníkov zhromaždenia.

Po tom, ako konzervatívny prezident Recep Tayyip Erdogan v máji vyhral prezidentské voľby a zostáva vo funkcii do roku 2028, sa komunita LGBTQ+ obáva ďalšieho obmedzovania svojich práv.

Erdogan pred voľbami i po nich obvinil hlavnú tureckú opozičnú Republikánsku stranu (CHP) a jej spojencov z toho, že chránia LGBTQ+ komunitu. Svojim priaznivcom Erdogan sľúbil, že LGBTQ+ ľudia nikdy nebudú členmi jeho Strany spravodlivosti a rozvoja, ktorá sa hlási k islamu.

Jeden z rečníkov vo svojom vystúpení k ľuďom zhromaždeným v Nišantaši vyhlásil, že komunita LGBTQ+ „odmieta takúto politiku nenávisti a popierania“. „Napriek všetkým zákazom, kriminalizácii, nátlaku a pokusom o naše potlačenie sa budeme naďalej zasadzovať za humánny život pre každého a za zachovanie demokracie.“

„Zintenzívnením rétoriky namierenej proti LGBTQ+ ľuďom vláda pomohla vybičovať predsudky, čím povzbudila homofóbne zamerané skupiny v Turecku, aby vyzývali na násilie voči LGBTQ+ komunitám,“ varoval v piatok riaditeľ Amnesty International Europe Nils Muižnieks.

„Pod zámienkou ochrany tradičných rodinných hodnôt úrady upierajú LGBTQ+ ľuďom právo na slobodný život,“ konštatoval Muižnieks podľa AFP. Istanbul Pride sa konal každoročne od roku 2003, ale od roku 2015 ho turecké úrady zakázali.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Istanbul #LGBTI+