Šéfa vagnerovcov naďalej vyšetrujú za vzburu, tvrdí Kommersant. Mal by sa zastreliť, radí vládny poslanec

Trestné konanie vo veci organizácie ozbrojenej vzbury, ktorého hlavnou postavou je Jevgenij Prigožin, zakladateľ Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, nebolo do pondelňajšieho rána ukončené a stále ho vedie Vyšetrovacie oddelenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Informoval o tom spravodajský portál denníka Kommersant.

26.06.2023 09:54
Jevgenij Prigožin Foto:
Vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pri odchode z veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove na Done v Rusku v sobotu večer. Odvtedy sa na verejnosti neukázal a miesto jeho pobytu zostáva neznáme.
debata (8)

Trestné konanie voči Prigožinovi začala FSB uplynulý piatok. O jeho nadchádzajúcom zrušení informoval hovorca Kremľa po dohode, ktorú s lídrom vzbúrencov v sobotu sprostredkoval bieloruský vládca. Vagnerovci vzápätí zastavili svoj pochod na Moskvu a stiahli sa z obsadeného Rostova na Done do svojich poľných táborov.

Prigožin žiada, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done
Video

V nedeľu viacerá ruské médiá a telegramové kanály informovali, že generálna prokuratúra, ktorá predtým rozhodla, že postup vyšetrovateľov FSB o začatí konania vo veci vzbury bolo zákonné a opodstatnené, toto rozhodnutie zrušila, čím údajne ukončila aj trestné stíhanie Prigožina.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video

Zdroj denníka Kommersant z dozorného orgánu však uviedol, že „rozhodnutie o začatí trestného konania zatiaľ nebolo zrušené a vyšetrovanie vzbury pokračuje“. Podľa zdroja Kommersantu ale „uplynulo príliš málo času na to, aby bolo prijaté iné rozhodnutie“.

Rusko, vojna na Ukrajine, Rostov na Done, Jevgenij Prigožin Čítajte viac Prigožin sľúbil odškodniť pozostalých po letcoch. "Hlupák z kolóny zostrelil všetko, čo vzlietlo," pripustil

Politológ Stanislav Belkovskij na svojom telegramovom účte túto prekvapujúcu informáciu komentoval otázkou: „Nechce Kremeľ, aby sa Prigožin (zbytočne znova) objavil v Ruskej federácii?“

Prigožin bol obvinený z ozbrojenej vzbury, za čo mu podľa článku 279 trestného zákonníka hrozí dvanásť až dvadsať rokov väzenia.

„Vagnerovci nevyhnutne ponesú zodpovednosť za zostrelené lietadlo a mŕtvych vojakov ministerstva obrany,“ vyhlásil v rozhovore pre televíziu RTVI Andrej Guruliov, člen výboru Štátnej dumy pre obranu.

„Sto percentne ponesú (zodpovednosť). Existuje zákon Ruskej federácie. Naši vojaci zahynuli, zahynuli v dôsledku úderov konkrétnych osôb. Kto vydal rozkaz, kto odpálil raketu? Takže nech je to akokoľvek, kto by kam utiekol a kto by sa kde nachádzal, verím, že Vyšetrovací výbor sa touto záležitosťou bude dôkladne zaoberať a prijme rozhodnutie,“ povedal poslanec Guruliov.

Guruliov, ktorý je poslancom dolnej komory parlamentu za vládnu stranu Jednotné Rusko, predtým označil Prigožina a veliteľa žoldnierskej armády Dmitrija Utkina, prezývaného Vagner, za zradcov a vyzval ich, aby sa zastrelili.

Šojgu na inšpekcii, jeho prvé zábery po Prigožinovej rebélii
Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vzbura #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin