Rusko prehralo v Austrálii spor o výstavbu novej ambasády. Moskva to označila za prejav nepriateľstva

Rusko prehralo v Austrálii súdny spor, v ktorom sa domáhalo možnosti postaviť novú ambasádu v blízkosti parlamentu v hlavnom meste Canbere.

26.06.2023 12:22
Canberra / Sporný pozemok / Foto:
Pozemok neďaleko austrálskeho parlamentu v Canberre, kde sa neoprávnene usadil ruský diplomat
debata (14)

Austrálsky najvyšší súd dnes zamietol žiadosť Moskvy o potvrdenie právoplatnosti prenájmu pozemku, na ktorom malo nové ruské veľvyslanectvo stáť. Austrálska vláda tvrdí, že ruské veľvyslanectvo v tesnej blízkosti sídla zákonodarného zboru by bolo hrozbou pre národnú bezpečnosť.

Canberra / Sporný pozemok / Čítajte aj Ruský diplomat sa neoprávnene usadil na spornom pozemku v Canberre

Austrálsky parlament tento mesiac schválil vládny návrh zákona, ktorý umožňuje ukončiť Rusku prenájom pozemku neďaleko budovy parlamentu. Moskva to označila za prejav nepriateľstva a rusofóbnej hystérie. Rusko sa tiež obrátilo na austrálsky najvyšší súd, ktorý ale dnes jeho žiadosť odmietol ako slabo vyargumentovanú a ťažko zrozumiteľnú.

Austrálske médiá minulý týždeň informovali, že sa na pozemku neoprávnene usadil ruský diplomat. Prebýval v stavebnej bunke a polícia ho vzhľadom na diplomatickú imunitu nemohla zatknúť. Po tom, ako dnes austrálsky súd rozhodol v neprospech Moskvy, diplomat pozemok opustil, napísala agentúra Reuters.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Austrália #Canbera #ruská ambasáda