Expertka OSN vyzvala USA, aby sa ospravedlnili väzňom z Guantánama

Spojené štáty by sa mali ospravedlniť väzňom zo svojej základne v Guantáname na Kube a odškodniť ich. Vyzvala k tomu írska expertka OSN Fionnuala Ní Aoláinová, ktorá zariadenie navštívila. Zaobchádzanie s väzňami na základni bolo podľa nej kruté, neľudské a ponižujúce, napísala agentúra Reuters.

27.06.2023 06:25
Guantánamo Foto: ,
Na archívnej snímke z júna 2006 vojenské väzenie Guantánamo
debata (7)

„Videla som, že po dvoch desaťročiach väznenia je utrpenie zadržiavaných hlboké a stále trvá,“ uviedla odborníčka. Väzni na základni boli podľa nej sústavne vystavení zlému zaobchádzaniu, svojvoľnému väzneniu a mučeniu.

Spojené štáty odborníčka OSN vyzvala, aby naliehavo našli justičné riešenie pre väzňov na základni. Washington by sa mal tiež ospravedlniť za svoje počínanie a predložiť záruky, že sa nebudú podobné činy opakovať. USA však poďakovala, že jej prístup do väznice umožnili. „Len málo štátov preukazuje tento druh odvahy,“ uviedla.

Väznicu na svojej základni na Kube Spojené štáty sprevádzkovali v roku 2002 v rámci vojny proti terorizmu. Vo väzenskom tábore bolo až 800 ľudí, mnohí nikdy neboli ani obvinení. V súčasnosti sa podľa Nej Aoláinovej nachádza v tábore zhruba 30 ľudí. Väzenské podmienky sa síce v uplynulých rokoch zlepšili, stále však podľa nej nedosahujú minimálne medzinárodné štandardy.

Podľa médií rastie tlak na americkú administratívu Joea Bidena, aby väznicu uzavrela a aby sa zvyšní väzni postavili pred súd či boli deportovaní. Väznicu chcela uzavrieť už administratíva ďalšieho demokratického Baracka Obamu, čo sa nepodarilo.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #Guantánamo