Putin vagnerovcov potrebuje, zrejme sa ich pokúsi zaradiť pod armádu

Po sobotňajšom ťažení Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti na Moskvu prestane táto žoldnierska organizácia pravdepodobne fungovať ako samostatná organizácia a jej šéf Jevgenij Prigožin už zrejme nebude jej súčasťou, uviedol vo svojej najnovšej analýze vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruský prezident Vladimir Putin však podľa analýzy vagnerovcov potrebuje na podporu svojich operácií na Ukrajine aj inde na svete a bude sa ich snažiť včleniť do štruktúr ruského ministerstva obrany.

27.06.2023 08:28
vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Foto: ,
Členovia Vagnerovej skupiny mávajú ruskou národnou vlajkou a vlajkou vagnerovcov na vrchole poškodenej budovy v Bachmute na Ukrajine.
debata (4)

Prigožin v piatok prinútil tisíce svojich bojovníkov, aby sa na znamenie nesúhlasu s ruským armádnym velením vydali z Ukrajiny cez Rostov na Done na juhu Ruska smerom na Moskvu. V sobotu však šéf vagnerovcov ťaženie odvolal na základe hmlistej dohody s Kremľom, ktorú sprostredkoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Sám Prigožin sa mal podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova presunúť do Bieloruska, jeho miesto pobytu je však doteraz nejasné.

Putin sa stretol so 'silovikmi', bol tam aj Šojgu
Video

Putin vo svojom pondelkovom prejave vyhlásil, že vagnerovci môžu ísť za Prigožinom do Bieloruska, ak chcú. Podľa analytikov z ISW na nich však Kremeľ v takom prípade bude pozerať ako na zradcov.

„Putin sa vo svojom prejave z 26. júna snažil presvedčiť čo najviac bojovníkov a veliteľov z radov vagnerovcov, aby sa pridali k ruským armádnym silám a ďalej bojovali proti Ukrajine. Zároveň chcel, aby sa jednotliví vagnerovci, ktorí sú najlojálnejší k Prigožinovi, identifikovali,“ uvádza sa v správe inštitútu. Putinova snaha začleniť vagnerovcov do síl spadajúcich pod ministerstvo obrany ukazuje, že potrebuje skúsenú a efektívnu silu, uvádza tiež inštitút.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #vagnerovci