Orbán: Vzbura vagnerovcov nemala väčší význam. Putina neoslabila, naopak

Víkendová vzbura žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Rusku nemala vážnejší význam, keďže sa prípad vyriešil do 24 hodín. Uviedol to v utorňajšom rozhovore pre nemecký denník Bild predseda maďarskej vlády Viktor Orbán - na základe hlásenia maďarských tajných služieb.

27.06.2023 17:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (202)

Vzbura vedená šéfom žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom podľa Orbánových slov väčšmi potvrdila silu prezidenta Vladimira Putina, než jeho slabosť. „Ak by niekto špekuloval o tom, že Putin padne, prípadne bude nahradený, nerozumie ruskému ľudu a ruskému mocenskému systému. Rusko funguje inak ako európske krajiny. Ak chceme našou logikou pochopiť ich organizáciu, klameme len sami seba,“ povedal maďarský premiér.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbu­re

Video

Prigožinova akcia sa skončila a vojna na Ukrajine pokračuje ďalej, dodal Orbán. Zdôraznil, že sobotňajšie udalosti nemajú žiadny význam z hľadiska dosiahnutia prímeria a mieru. „Tie treba nejako dosiahnuť,“ podčiarkol premiér, ktorý na otázku, či bude Putin prezidentom aj v roku 2024, odpovedal: „Samozrejme, taká je realita!“

Maďarský ministerský predseda odmietol tvrdenie, že Maďarsko je priateľom Ruska. „Povedať o Maďaroch, že sú proruskí, protirečí našej historickej skúsenosti. Všetko, čo sa teraz deje medzi Rusmi a Ukrajincami, je pre Maďarsko zlé a nebezpečné!“.

Orbán poznamenal, že nenamieta proti Ukrajine a nechce vystupovať ako ten, kto neverí v prežitie Ukrajiny. „Stojím však na zemi reality a tá ukazuje, že spolupráca medzi Západom a Ukrajinou zlyhala. Pretože ide o zásadné nepochopenie situácie, že Ukrajina môže vyhrať proti Rusku. To je nemožné,“ zdôraznil.

Viktor Orbán a Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Maďarská vláda zverejnila video, volá po mieri na Ukrajine. Bez Krymu
202 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Vladimir Putin #Vagnerova skupina