Posilňovanie európskej obrany viazne. Európania riskujú, že budú v NATO vytlačení na okraj

Európske štáty NATO nepostupujú pri modernizácii ozbrojených síl dostatočne rýchlo. Nedostatočné odhodlanie brzdí aj ich spoločné projekty zbrojného plánovania, obstarávania a vyšších výdavkov na obranu, tvrdia experti Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

28.06.2023 13:15
F-16 / Stíhačka / Foto:
Útočná stíhačka typu F-16 belgických vzdušných síl počas vojenského cvičenia NATO v Litve, január 2022
debata (6)

„Európania musia skoncovať s váhaním a zaviazať sa k transformácii svojej spolupráce. Inak ohrozia vlastnú obranyschopnosť, nebudú môcť dlhodobo podporovať Ukrajinu a riskujú, že budú v NATO vytlačení na okraj,“ píše sa v správe.

Air Defender 23: Lietadlá NATO dolietali. Rusko neurobilo nič

Video

Podľa správy sa dodatočné prísľuby obranných výdavkov pohybujú na úrovni približne 400 miliárd eur do roku 2028. Štáty EÚ by v takom prípade vynakladali celkovo na obranu 1,8 percenta odhadovaného hrubého domáceho produktu, čo je menej ako cieľ NATO vo výške dvoch percent.

Rozsah výzvy demonštrovali autori na príklade tankov. Skupina vybraných štátov EÚ ich počet v rokoch 1992 – 2021 znížila zo 16.851 na 3383, teda o 80 percent. V rokoch 1999 – 2021 zvýšili USA výdavky na obranu o 65,7 percenta, Rusko o 292 percent a Čína o 592 percent, zatiaľ čo štáty EÚ len o 9,7 percenta.

Nemecké tanky na Slovensku chránia východné krídlo NATO

Video

Správa odporúča vládam krajín EÚ, aby posilnili spoločné obstarávanie a plánovanie a zamerali sa na vytvorenie voľného vnútorného trhu pre zbrojárske produkty. Za prioritu označuje ťažké zbrane ako tanky a delá, cenovo výhodné dronové systémy a modernú komunikáciu.

Emmanuel Macron Čítajte viac Macron vyzval Európu na nezávislejšiu vzdušnú obranu. Nemá sa príliš spoliehať na USA
6 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #NATO #obrana #Európa