Turistická sezóna v Chorvátsku je vážne ohrozená. Dôvodom je prudké zdražovanie

Zdražovanie v Chorvátsku môže vážne ohroziť celú tamojšiu turistickú sezónu. Podľa agentúry HINA to v stredu uviedol chorvátsky minister financií Marko Primorac. Reagoval na správy médií, podľa ktorých kvôli rýchlemu rastu cien v cestovnom ruchu prichádza tráviť dovolenku v krajine na Jadrane menej ľudí, než sa čakalo.

28.06.2023 17:16
Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more,... Foto:
Ilustračné foto: Prímorské letovisko Cavtat
debata (66)

„Keď počujete, ako tu rastú ceny, je to niečo, čo je v každom prípade neprijateľné a musím sa priznať, že z toho mám určitým spôsobom obavy,“ odpovedal Primorac na novinársku otázku, čo hovorí na to, že kopček zmrzliny stojí v Chorvátsku často aj tri eurá.

Uviedol tiež, že pre rast cien nevidí ekonomické opodstatnenie, a pripomenul, že vláda v Záhrebe dotuje ceny energií a znížila aj DPH na rad služieb a výrobkov. „Krátkodobé neodôvodnené zvýšenie cien je krátkodobý úžitok a zárobok, dlhodobo by mohol mať veľmi nežiaduce účinky,“ varoval minister financií.

Chorvátske i zahraničné médiá v posledných dňoch píšu o citeľnom náraste cien v chorvátskom cestovnom ruchu, ktorý podľa nich už spôsobuje pokles ubytovacích rezervácií aj príchodov hostí zo zahraničia.

Okrem kopčeka zmrzliny za tri eurá uvádzala napríklad pizzu v reštaurácii za 18 eur či steak za 38 eur. Ceny ubytovania sa miestami oproti minulému roku zvýšili o 30 percent. Stanica N1 minulý týždeň uviedla, že na Makarskej riviére – tradičnej chorvátskej dovolenkovej destinácii – počet turistov aj prenocovanie za jún oproti predchádzajúcemu roku klesol o šesť percent.

Chorvátsko, ktoré k 1. januáru tohto roku vstúpilo do eurozóny a schengenského priestoru, však tento rok očakáva rekordnú turistickú sezónu, ktorá by mohla prekonať doteraz najúspešnejšiu z predcovidového roku 2019. Podľa predsezónnych odhadov zamieri tento rok do krajiny na Jadrane až milión Čechov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #zdražovanie #turistická sezóna