Švajčiarsko zaplavili ruskí a čínski špióni. Politici ich chcú vyhostiť

Zo Švajčiarska sa stáva obľúbené miesto ruských a čínskych špiónov. Mnohí z nich pritom tajné úlohy plnia ako zamestnanci ambasád a konzulátov, vďaka čomu ich chráni diplomatická imunita. Vyplýva to z výročnej správy švajčiarskej spravodajskej služby (NDB), ktorú zverejnili tento týždeň. Poprední politici už vyzvali, aby osoby podozrivé zo špionáže vyhostili, tak ako to spravili iné európske krajiny.

30.06.2023 14:00
Ženeva, Švajčiarsko Foto:
Švajčiarske mesto Ženeva agentov cudzích tajných služieb láka aj preto, lebo v ňom sídlia rôzne medzinárodné organizácie.
debata (9)

„V Európe je Švajčiarsko jedným zo štátov s najvyšším počtom ruských spravodajských dôstojníkov pôsobiacich pod diplomatickým krytím, čiastočne aj preto, že tu sídlia medzinárodné organizácie,“ uvádza sa v tlačovej správe k publikovanému dokumentu.

Viaceré európske štáty za posledný rok vyhostili tucty ruských diplomatov, no Švajčiarsko k tomu dosiaľ nepristúpilo. Podľa spravodajskej služby pritom asi až tretina z 220 ľudí, ktorí pôsobia na ruskom diplomatickom zastúpení v Ženeve a Berne, v skutočnosti pracuje pre ruské tajné služby. Zo špionážnej činnosti je tak podozrivých vyše 70 osôb.

polícia Rusko rozviedka špión kaťuša Čítajte viac Pavla B., podozrivého zo spolupráce s ruskou rozviedkou, vzali do väzby

Podľa NDB je ich úlohou zhromažďovanie informácií o medzinárodných organizáciách v Ženeve, o švajčiarskom mandáte v Bezpečnostnej rade OSN a o možnostiach, ako zaobstarať tovar pre ruský zbrojný priemysel, na ktorý sa vzťahujú uvalené sankcie.

„Čína a Rusko chcú zmeniť status quo existujúcich inštitúcií, pravidiel a noriem,“ varovali autori výročnej správy. Ako upozornili, vo Švajčiarsku majú ruské tajné služby pravdepodobne viac priestoru na vyvíjanie činnosti ako v iných západných štátoch.

Správa sa zaoberá i dodržiavaním sankcií. Rusko, ale ani Ukrajina nesmú vo Švajčiarsku nakupovať zbrane alebo ich časti. To sa však Rusko podľa záverov spravodajských analytikov pokúša obísť.

česko ambasáda veľvyslanectvo praha Čítajte viac Česko vyhostí ruských diplomatov. Má ísť o agentov zapojených do výbuchu muničných skladov

„Firmy v štátoch Eurázijskej hospodárskej únie (Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko a Rusko, pozn. red.) čoraz častejšie vystupujú ako koncoví zákazníci pre tovar, ktorý potom smeruje ďalej do Ruska,“ priblížili autori správy s tým, že podozrivé súkromné osoby na podobné účely využívajú aj Turecko a Indiu. Odporúčajú preto sprísniť kontroly, aby sa zabránilo nelegálnemu obchodovaniu.

Nie je to však len Rusko, ale aj Čína a ďalšie štáty, ktoré Švajčiarsko využívajú na špionáž. A podľa NDB môže do krajiny v dohľadnom čase prísť ešte viac tajných agentov. Zahraničné rozviedky sa totiž naučili využívať na ich prepašovanie masy utečencov.

Informácie o zvýšenej aktivite ruských a čínskych špiónov pobúrili švajčiarskych politikov bez ohľadu na stranícku príslušnosť.

Ústredná radkyňa Andrea Gmür-Schönenbergerová, člen Národnej rady za Švajčiarsku ľudovú stranu Mauro Tuena a členka Sociálnodemokra­tickej strany Franziska Rothová pre miestne médiá uviedli, že veľkorysé prijímanie ukrajinských utečencov by nemalo slúžiť na pašovanie ruských špiónov.

USA Čína Kuba špionáž základňa potvrdenie Čítajte viac USA potvrdili, že Čína má roky na Kube špionážnu základňu

"Je to brutálne zneužitie štatútu utečenca,“ vyhlásil Tuena. Rothová i Gmür-Schönenbergerová žiadajú, aby zodpovedné úrady viac spolupracovali so spravodajskou službou. Zároveň si želajú tvrdšie zákroky voči podozrivým osobám.

„Týchto ruských špiónov treba okamžite vyhostiť,“ rozhorčila sa ústredná radkyňa. Podporila ju aj Rothová, podľa ktorej to Švajčiarsko musí urobiť rovnako ako iné západné štáty. „Švajčiarsko nesmie stáť bokom – ani pri obrane proti špionáži,“ zdôraznila.

Tuena je o niečo zhovievavejší. Podľa neho by mohlo stačiť, keby si ministerstvo zahraničných vecí predvolalo ruského veľvyslanca a upozornilo ho, že podobné aktivity nebude tolerovať.

„Švajčiarsko nesmie trpieť špiónov na svojom území. A je jedno, či prišli z Ruska, Číny, alebo z inej krajiny,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Švajčiarsko #špionáž #tajné služby #vojna na Ukrajine #ruské tajné služby #ruskí špióni #Putinova vojna