Varšava sa obáva vagnerovcov. Od Bruselu žiada peniaze na posilnenie hraníc

Poľsko očakáva, že Európska únia mu pomôže financovať opatrenia na posilnenie jeho východnej hranice. Uviedol to vo štvrtok námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski.

29.06.2023 12:17
Vagnerovci / Don / Rostov / Russko / Foto:
Členovia Vagnerovej skupiny počas pokusu o prevrat v Rostove na Done 24. júna 2023
debata (13)

Varšava tiež oznámila, že posilní svoju bezpečnosť pre obavy z prítomnosti príslušníkov ruskej žoldnierskej vagnerovej skupiny v Bielorusku.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že na štvrtkovom summite v Bruseli predstaví plán na posilnenie hraníc Európskej únie.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia

Video

Rozhodnutie ruského prezident Vladimira Putina ponúknuť bojovníkom z vagnerovej skupiny možnosť premiestniť sa po víkendovej vzbure do Bieloruska vyvolala obavy na východnom krídle NATO. Panujú obavy, že ich prítomnosť vytvorí v regióne nestabilitu.

Poľsko sa v reakcii na to rozhodlo zvýšiť počet príslušníkov bezpečnostných zložiek a posilniť opevnenia na hranici.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Vilnius vyzýva na posilnenie NATO, ak bude Prigožin v Bielorusku

Na otázku, či Brusel pomôže Varšave takéto opatrenie financovať, Jabloňski odpovedal, že „Poľsko to očakáva“. „Európska solidarita znamená podporovať krajiny ohrozené destabilizáciou,“ uviedol Jabloňski.

Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť a poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczynski v stredu uviedol, že Varšava odhaduje počet vagnerovcov v Bielorusku na asi 8-tisíc. Podľa Kaczynského môže ich prítomnosť v Bielorusku znamenať „novú fázu hybridnej vojny“. Poľsko už dávnejšie obvinilo Minsk z toho, že na jeho hranice zváža migrantov z Blízkeho východu a Afriky.

Bundeswehr Čítajte viac Nemecko chce do Litvy natrvalo vyslať asi 4-tisíc vojakov, aby posilnilo východné krídlo NATO
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia #vagnerovci