Došli Bruselu peniaze? Orbán tvrdí, že EÚ je na pokraji bankrotu

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v úvode dvojdňového summitu Európskej únie v Bruseli na Facebooku zverejnil status, v ktorom uviedol, že účastníci summitu sa pýtajú, kam sa podeli peniaze Únie.

29.06.2023 18:12
debata (320)

Orbán kritizoval, že Brusel nevie vyúčtovať doterajšiu podporu Ukrajine a požaduje od členských krajín ďalšie financie na splatenie úverov, z ktorých Poľsko a Maďarsko nedostali nič.

Ódor o Orbánovi a ruských vojnových zločinoch na Ukrajine.

Video
Ódor, Orbán Čítajte viac Orbán: Putin nie je vojnový zločinec. Čo na to hovorí Ódor?

„Európska komisia (EK) predložila návrh zmeny rozpočtu a žiada členské štáty, aby zaplatili ďalšie stovky miliárd eur. Ako sa mohlo stať, že priviedli EÚ na pokraj bankrotu?“ položil otázku premiér. Ako dodal, EK žiada 50 miliárd eur aj pre Ukrajinu, pričom Brusel nevie vyúčtovať ani doposiaľ poskytnutú podporu.

Únia chce podľa slov Orbána značnú sumu od členských štátov na úhradu zvýšených úrokov z úverov, pričom toto sú pôžičky, z ktorých Maďarsko a Poľsko doteraz nevideli ani cent.

EÚ chce vyčleniť viac peňazí na migráciu, nie však na ochranu hraníc, ale na dovoz migrantov a ďalším problémom podľa maďarského premiéra je, že Brusel žiada miliardy eur na zvýšenie miezd bruselských byrokratov.

„Maďarský postoj je jasný. V prvom rade chceme vedieť, na čo sa minulo obrovské množstvo peňazí, ktoré sme doteraz dali. Potom čakáme tiež odpoveď na otázku, kto je zodpovedný za to, že EÚ je na pokraji bankrotu,“ napísal na sociálnej sieti Orbán pred summitom.

V4 / Summit / Čítajte viac V4 odmieta povinné kvóty na nelegálnych migrantov. Orbán kritizoval Brusel za nečinnosť
320 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Viktor Orbán