Francúzsko pre protesty zastaví MHD v celej krajine, do miest nasadia obrnené vozidlá

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin požiadal prefektov v celej krajine, aby od dnes 21:00 hod. zastavili verejnú autobusovú a električkovú dopravu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske ministerstvo vnútra. Ide o súčasť vládnych opatrení, ktoré majú zmierniť napätie po vypuknutí násilných nepokojov na mnohých miestach Francúzska, ktoré vyvolala smrť 17-ročného tínedžra pri zásahu polície.

30.06.2023 08:53 , aktualizované: 23:01
France police / Polícia / Protest / Násilnosti /P Foto: ,
Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu svetlíc počas tretej noci zrážok s demonštrantmi v meste Nanterre na predmestí Paríža 30. júna 2023
debata (57)

Vláda tiež podľa agentúry AFP rozhodla o zrušení veľkých verejných akcií a o nasadení obrnených vozidiel do ulíc vo viacerých mestách.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok pre nestabilnú situáciu v krajine predčasne opustil zasadnutie Európskej rady v Bruseli. Doma sa zapojil do vládnych rokovaní v súvislosti s nepokojmi.

Rozhodnutie vrátiť sa do Paríža na začiatku druhého dňa summitu prišlo po troch nociach nepokojov vo francúzskych mestách. V noci na piatok polícia zadržala stovky ľudí podozrivých z výtržností.

Po návrate do Paríža sa Macron zapojil do rokovaní s členmi svojej vlády. Jeden z jeho poradcov povedal webu Politico, že prezident bol počas summitu o vývoji vo Francúzsku priebežne informovaný. Francúzsko tradične na únijných summitoch v neprítomnosti jej lídra zastupuje Nemecko.

Krajina sa premenila na bojisko

Polícia vo Francúzsku zadržala 667 ľudí počas tretej noci výtržností a chaosu vyvolaných zákrokom francúzskych bezpečnostných zložiek voči 17-ročnému chlapcovi, potvrdil minister vnútra Gerald Darmanin. Polícia ho zastrelila pri cestnej kontrole.

Situácia v noci na piatok bola najhoršia najmä v Paríži a jeho okolí. Požiare ale hlásili aj úrady v severofrancúzskom Lille a incidenty polícia zaznamenala po celej krajine.

„Naši policajti, žandári a hasiči včera v noci opäť statočne čelili nebývalému násiliu. V súlade s mojimi jednoznačnými pokynmi vykonali 667 zatknutí,“ uviedol v piatok ráno francúzsky minister vnútra na twitteri. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na piatkové skoré popoludnie zvolal už druhé rokovanie medzirezortného krízového štábu, možno kvôli nemu skráti svoj dnešný pobyt na summite EÚ v Bruseli.

Požiare, rabovanie a ohňostroje sprevádzali v noci obyvateľov nielen v centre Paríža, ale aj na väčšine predmestí, kde strieľali ľudia na policajtov pyrotechniku a zapaľovali všetko od popolníc cez autá po autobusy. Anonymný zdroj z francúzskeho kabinetu uviedol, že násilností bolo menej, ako sa očakávalo, s výnimkou parížskeho predmestia Nanterre, odkiaľ mladík zastrelený políciou pochádzal.

Francúzsko zvyšuje počet policajtov nasadených do ulíc na 45-tisíc

Francúzsko sa v piatok rozhodlo v očakávaní štvrtej noci nepokojov nasadiť do ulíc v celej krajine až 45-tisíc policajtov a žandárov. Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, informuje TASR citujúc zo správy agentúry AFP.

V porovnaní z predchádzajúcou nocou, sa počet policajtov a žandárov vo francúzskych uliciach zvýši o 5000. AFP uvádza, že hoci protesty, ktoré vyvolalo utorňajšie usmrtenie tínedžera policajtom, trvajú už štvrtý deň, nič neosvedčuje tomu, že by sa hnev verejnosti už začal zmierňovať.

Sedemnásťročný Nahel M. prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní vozidla. Keď odmietol uposlúchnuť jej výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Mladý muž, ktorý má severoafrické korene, zraneniam krátko potom podľahol.

Video streľby sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach a Francúzov hlboko šokovala. Správanie polície kritizujú aj ľudskoprávne skupiny a aktivisti bojujúci proti systematickému rasizmu.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nepokoje