Vo Francúzsku zúria boje. Demonštranti útočili na policajné stanice a rabovali

Demonštranti vo Francúzsku v piatok večer a v noci na sobotu zaútočili na niekoľko policajných staníc, rabovali tiež obchody a zapaľovali autá. Informuje o tom server denníka Le Figaro. Polícia zadržala 994 ľudí, oznámilo ministerstvo vnútra.

01.07.2023 06:54 , aktualizované: 09:28
Francúzsko, streľba Foto: ,
Protestujúci blokujú ulicu s odpadkovými košmi v Colombes pri Paríži vo Francúzsku v sobotu 1. júla 2023. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyzval rodičov, aby tínejdžrov nechali doma, a navrhol obmedzenia v oblasti sociálnych médií s cieľom potlačiť nepokoje šíriace sa Francúzskom v súvislosti so smrteľnou policajnou streľbou na 17-ročného vodiča.
debata (150)

Násilné nepokoje, ktoré vyvolala smrť 17-ročného mladíka pri policajnej kontrole, pokračovali už štvrtú noc. Situácia je podľa agentúry Reuters najzložitejšou krízou pre prezidenta Emmanuela Macrona od protestov takzvaných žltých viest, ktoré sa začali v roku 2018.

Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu...
Mladí ľudia utekajú pred zásahom polície počas...
+13Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s...

Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina intenzita násilia poľavila, informuje agentúra AP. „Vďaka mobilizácii vnútorných bezpečnostných zložiek po celej krajine bola úroveň násilia v noci a dnes nižšia v porovnaní s predchádzajúcou nocou,“ napísalo ministerstvo vnútra. Uviedlo tiež, že v noci na sobotu bolo zranených 79 policajtov a žandárov.

Útoky na policajné stanice boli hlásené z Bordeaux na západe krajiny, zo Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na predmestí Paríža či z Alès na juhu Francúzska. Prípady rabovania úrady zaznamenali v trojici najväčších miest 68-miliónového štátu – Paríži, Marseille a Lyone – a tiež napríklad v Štrasburgu, Grenobli alebo v Saint-Etienne. Knižnica vzbĺkla v Metz, autobus v Nanterre, autá zase v Angers i ďalších mestách.

Len v Paríži zadržala polícia na 120 ľudí, v Marseille 95. V Nanterre na predmestí Paríža, kde zastrelený mladík žil, zaistili policajti deväť ľudí, ktorí pri sebe mali Molotove kokteily. Nepokoje sa rozšírili aj do susedného Belgicka, kde polícia v metropole Brusel zadržala okolo 100 osôb.

Minister Darmanin, ktorý navštívil policajtov v Mantes-la-Jolie západne od Paríža, vyjadril presvedčenie, že „zvíťazí republika, nie výtržníci“. Nie je si podľa neho možné pliesť niekoľko tisíc delikventov s absolútnou väčšinou francúzskych občanov.

Pri pošte v Lyone explodovalo výbušné zariadenie, je to vidieť na záberoch na twitteri. Po výbuchu k miestu smerovala skupina čierno odetých ľudí. Z viacerých francúzskych miest je zase hlásená streľba zo strany demonštrantov. V meste Nîmes zrejme protestujúci strieľali z brokovnice na kamery, v jednej zo štvrtí Lyonu svedkovia videli streľbu do vzduchu z kalašnikovov.

Za útokmi podľa francúzskych médií často stoja maskované skupiny ozbrojené železnými tyčami a tiež zábavnou pyrotechnikou. Jedno z videí na sociálnych sieťach natočené v Bordeaux ukazuje, ako sa dav obrátil proti jednému z okoloidúcich.

Polícia na viacerých miestach odpovedala slzným plynom, nad niektorými mestami krúžili vrtuľníky. Napriek množstvu nepokojov je podľa policajných predstaviteľov, na ktoré sa odvoláva Le Figaro, situácia v noci na dnes lepšia ako o deň skôr.

Na ukončenie násilností vyzval kapitán francúzskej futbalovej reprezentácie Kylian Mbappé, podľa ktorého ich musí nahradiť smútok, dialóg a obnova.

Francúzskom zmietajú nepokoje od utorkovej smrti mladíka so severoafrickými koreňmi, ktorého polícia zastrelila, keď neuposlúchol jej príkazy pri cestnej kontrole. Po celej krajine bolo v noci na sobotu nasadených 45 000 policajtov a žandárov, o 5 000 viac ako počas predchádzajúcej no­ci.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nepokoje