Lukašenko: Som si istý, že jadrové zbrane v Bielorusku nikdy nebudú použité

Bieloruský líder Alexander Lukašenko si je istý, že taktické jadrové zbrane, ktoré v jeho krajine rozmiestnilo Rusko, nebudú nikdy použité. Podľa agentúry Reuters to líder krajiny, ktorá je najbližším spojencom Moskvy, vyhlásil v piatok. Rozmiestnenie jadrových zbraní v deväťmiliónovej krajine tvrdo kritizovali predstavitelia Západu.

01.07.2023 07:43
lukašenko Foto: ,
Bieloruský vodca Alexander Lukašenko
debata (49)
Ódor o Orbánovi a ruských vojnových zločinoch na Ukrajine
Video

Bieloruský prezident v prejave uviedol, že postupne došiel k tomu, že v jeho krajine musia byť umiestnené jadrové zbrane. "Som si istý, že ich nikdy nebudeme musieť použiť, kým tu budú. A žiaden nepriateľ nikdy nevkročí na naše územie, "uviedol tiež.

Belarus Lukashenko Čítajte viac Načo sú Lukašenkovi vagnerovci? Odpovedá bieloruský expert

Lukašenko, ktorý v minulosti opakovane obvinil Západ zo snahy zničiť Bielorusko, a ruský prezident Vladimir Putin nedávno potvrdili, že časť jadrových zbraní už je v Bielorusku, zvyšok by mal doraziť do konca roka.

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na využitie na bojisku a nie sú také ničivé ako strategické jadrové zbrane.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako 16 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce Minsk nevyslal, ale poskytol Rusku na útok proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #vojna na Ukrajine