CIA loví v Rusku špiónov. Jej šéf to pokladá za šancu, aká sa vyskytne raz za generáciu

Nespokojnosť s vojnou na Ukrajine je jedinečnou príležitosťou na získanie špiónov v Rusku, ktorá sa naskytne raz za generáciu. Podľa agentúry Reuters to povedal šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Dodal, že americká rozviedka si túto šancu nehodlá nechať ujsť. Uviedol tiež, že nedávna vzbura žoldnierov z Vagnerovej skupiny ukazuje na zhubné dopady vojny na Rusko.

02.07.2023 07:30
William Burns Foto: ,
Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns
debata (172)

„Silná nespokojnosť s vojnou bude pokračovať v nahlodávaní ruského vedenia pod povrchom štátnej propagandy a uplatňovaných represií,“ povedal Burns v prednáške pre britskú nadáciu Ditchley Foundation v anglickom Oxfordshire. „Táto nespokojnosť vytvára pre nás v CIA – spravodajskej službe v jadre založenej na ľuďoch – príležitosť, ktorá sa naskytne raz za generáciu. Nenecháme ju premárniť,“ dodal Burns, ktorý predtým pôsobil ako americký veľvyslanec v Moskve.

Prezradia tajomstvá? CIA skúša verbovať Rusov
Video

Vojna na Ukrajine má podľa Burnsa na režim ruského prezidenta Vladimira Putina zhubný účinok, čoho dokladom je ozbrojená vzbura šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Tú Burns označil za „vnútornú záležitosť Ruska, na ktorej sa Spojené štáty nijako nepodieľali a podieľať nebudú“.

„Je zarážajúce, že Prigožin pred svojím činom ostro kritizoval to klamlivé zdôvodnenie invázie na Ukrajinu zo strany Kremľa a vedenie vojny ruským vojenským vedením,“ povedal Burns s tým, že dopad týchto slov a činov sa bude ešte nejaký čas prejavovať. „Je to živá pripomienka zhubného vplyvu Putinovej vojny na jeho vlastnú spoločnosť a jeho vlastný režim,“ dodal.

Denník The Washington Post v piatok uviedol, že Burns v júni tajne navštívil Ukrajinu, kde mu Kyjev predstavil ambiciózne plány na znovuzískanie Ruskom okupovaných území a začatie rokovaní o prímerí pred koncom tohto roka. Prezidenta Volodymyra Zelenského a špičky ukrajinských spravodajských služieb údajne ubezpečil, že administratíva prezidenta Joea Bidena bude s napadnutou krajinou aj naďalej zdieľať svoje spravodajské poznatky.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #CIA #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine