Francúzi zažili pokojnejšiu noc, nepokoje sa preniesli aj do švajčiarskeho Lausanne

Sedem ľudí, najmä tínedžerov, zadržala polícia vo švajčiarskom meste Lausanne počas výtržností, ktoré vypukli v súvislosti s prebiehajúcimi nepokojmi v susednom Francúzsku, informovala agentúra AP.

02.07.2023 14:00
Francúzsko, nepokoje Foto: ,
Na snímke polícia zatýka protestujpceho mladíka v piatok 30. júna 2023 v Štrasburgu vo východnom Francúzsku.
debata (5)

Podľa polície sa v sobotu večer v centre mesta zhromaždilo vyše 100 ľudí, pričom demonštranti rozbili niekoľko výkladov a dverí obchodov.

Mladí ľudia hádzali na policajtov dlažobné kocky a zápalné fľaše. Zadržali šesť ľudí vo veku 15 až 17 rokov – tri dievčatá a troch chlapcov s portugalským, somálskym, bosnianskym, švajčiarskym, gruzínskym a srbským občianstvom – a 24-ročného Švajčiara. Nikto z policajtov neutrpel zranenia.

Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu...
Mladí ľudia utekajú pred zásahom polície počas...
+13Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s...

Francúzi mali pokojnejšiu noc

Najmenej 486 osôb zadržali v noci na nedeľu vo Francúzsku, kde pokračovali protesty po zastrelení tínedžera pri dopravnej kontrole. Oznámilo to francúzske ministerstvo vnútra, podľa ktorého bola uplynulá piata noc výtržností pokojnejšia než doposiaľ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Do ulíc francúzskych miest nasadili počas noci rovnako ako deň predtým 45 000 príslušníkov bezpečnostných síl. Posily však vyslali do miest Lyon, Grenoble a Marseille, kde boli nepokoje obzvlášť intenzívne.

Vo viacerých mestách vyhlásili nočný zákaz vychádzania. Autobusy a električky nepremávali po 21.00 h a zakázaný bol predaj veľkej zábavnej pyrotechniky a horľavých tekutín.

V Paríži a okolí, kde hliadkovalo okolo 7000 policajtov, zadržali do 3.00 h spolu 194 osôb. V Marseille polícia v sobotu večer rozohnala skupiny mladých ľudí zhromaždených v centre mesta.

Protesty a nepokoje vypukli po tom, ako policajt v utorok pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu Nahela M. Znova to odkrylo rasové napätie v krajine a oživilo dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k menšinám, píše AFP.

Tínedžera v sobotu v Nanterre pochovali. Policajta, ktorý naňho strieľal, obvinili z úmyselného zabitia a umiestnili do väzby.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nepokoje