Briti dali polícii väčšie právomoci, aj proti "sebeckým" demonštrantom. Pripútať sa bude trestné

V nedeľu nadobudli účinnosť nové a rozšírené právomoci britskej polície. Patria k nim aj opatrenia zamerané na aktivistov, ktorí protestmi blokujú dopravu a rozsiahle stavebné práce. TASR správu prevzala z agentúry AP.

02.07.2023 17:00
BRITAIN-PROTEST/CLIMATE-CHANGE Foto: ,
Na snímke príslušníci policajných zložiek zatýkajú jednu z aktivistiek klimatického protestu v Londýne 19. apríla 2019
debata (7)

Na základe nového zákona bude môcť polícia od nedele presúvať statické protesty. Kritici tvrdia, že sprísnené zákony ohrozujú právo organizovať protestné podujatia. Predstavitelia Spojeného kráľovstva však tvrdia, že opatrenia majú zabrániť „narušovaniu (verejného poriadku) zo strany sebeckej menšiny“.

„Verejnosť už má dosť toho, že jej životy narúšajú sebeckí demonštranti,“ zdôvodnila rozšírenie právomocí polície britská ministerka vnútra Suella Bravermanová.

Podľa nového zákona demonštrantom, ktorí budú uznaní za vinných z „tunelovania“ – čiže kopania podzemných tunelov v snahe zabrániť výstavbe novej infraštruktúry – hrozia tri roky väzenia. Zároveň každý, kto bude uznaný za vinného z marenia veľkého dopravného projektu, môže byť uväznený až na šesť mesiacov.

Po novom je trestným činom aj pripútanie sa k iným ľuďom, objektom alebo budovám.

Úrady opakovane odsúdili aktivistov zo skupín ako Just Stop Oil a Extinction Rebellion, ktorí sa snažili zvýšiť povedomie o naliehavosti boja proti klimatickej zmene tým, že organizovali viaceré protesty na najrušnejších cestách a diaľniciach.

Vlani zatli v Británii stovky klimatických demonštrantov, ktorí blokovali premávku na hlavných cestách a mostoch. Mnohí z nich sedeli uprostred vozovky alebo sa k nej prilepili.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #aktivisti