Stará mama zastreleného mladíka vyzvala Francúzov na ukončenie nepokojov

Stará mama 17-ročného mladíka, ktorého vo Francúzsku zastrelili pri dopravnej kontrole, vyzvala ľudí na zachovanie pokoja. Jeho smrť tento týždeň vyvolala v krajine vlnu násilných protestov, uviedli agentúry AFP a DPA.

02.07.2023 19:31
Francúzko / Prostesty / Výtržnosti / Foto: ,
Policajti kráčajú okolo horiacich áut v meste Nanterre na predmestí Paríža 29. júna 2023
debata (8)

„Ľuďom, ktorí práve rozbíjajú veci, hovorím prestaňte,“ povedala Nahelova stará mama Nadia v telefonickom rozhovore pre stanicu BFMTV s tým, že výtržníci smrť jej vnuka využívajú len ako „zámienku“.

„Nerozbíjajte okná, neútočte na školy ani autobusy. Prestaňte!“ povedala. Hoci sa hnevá na policajta, ktorý zastrelil jej vnuka, nechce zovšeobecňovať. „Verím v súdnictvo,“ povedala.

Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu...
Mladí ľudia utekajú pred zásahom polície počas...
+13Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s...

Protesty a nepokoje v krajine vypukli po tom, ako policajt v utorok pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka severoafrického pôvodu Nahela M. Oživilo to dlhoročnú kritiku práce francúzskej polície v chudobných a multietnických štvrtiach. Každú noc zadržali počas nepokojov niekoľko stoviek ľudí.

Francúzska polícia nasadila počas dvoch uplynulých noci po celej krajine približne 45.000 svojich príslušníkov, aby zaisťovali poriadok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nepokoje