100-tisíc litrov vody denne. Španielski aktivisti zaplnili jamky na golfových ihriskách

Klimatickí aktivisti v Španielsku zaplnili jamky na desiatich golfových ihriskách a zasadili do nich rastliny, aby upozornili na obrovské množstvo vody, ktoré tento "elitársky spôsob trávenia voľného času" spotrebúva v čase, keď v krajine pokračuje prvá tohtoročná vlna horúčav. Informoval o tom spravodajský server The Guardian.

03.07.2023 15:53
debata (1)

Členovia organizácie Extinction Rebellion (XR) o svojej akcii informovali vo videu zverejnenom v nedeľu a uviedli, že sa zamerali na ihrisko v Madride, Barcelone, Valencii, Baskicku, Navare a na Ibize. Na záberoch je vidieť, ako aktivisti zasypávajú diery zeminou a vsádzajú sadenice vedľa nápisov: „Pozor, sucho. Golfové ihrisko uzavreté v záujme klimatickej spravodlivosti.“

Vo vyhlásení organizácia XR napísala, že akciu vykonala, aby „odsúdila plytvanie vodou pri golfe uprostred jedného z najhorších such v histórii“. Spoločnosť uviedla, že golfové ihriská v Španielsku spotrebujú viac vody ako mestá Madrid a Barcelona dohromady, pričom si vyžadujú viac ako 100 000 litrov vody denne na údržbu greenov.

„Nemôžeme dovoliť, aby tento druh elitárskeho trávenia voľného času pokračoval,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Španielsko vysychá a vidiek trpí miliónovými stratami kvôli nedostatku vody pre úrodu – to všetko kvôli zábave, ktorej sa venuje sotva 0,6 percenta obyvateľov. Bohatí ľudia a ich koníčky, ktoré pohlcujú základné zdroje, sú luxusom, aký si nemôžeme dovoliť.“

Tri roky sucha

Sucho sužuje celé Španielsko od januára 2022, ale niektoré časti krajiny sú nedostatkom zrážok postihnutých horšie ako iné. Úrady v Katalánsku, ktoré sa stretáva so suchom už viac ako tri roky, zaviedli zákony zahŕňajúce štyridsaťpercentné zníženie množstva vody určenej pre poľnohospodárstvo, pätnásťpercentné pre priemyselné využitie a zníženie priemernej dennej dodávky na obyvateľa z 250 litrov na 230 litrov.

Radovan Geist Čítajte viac Sucho ohrozuje dostupnosť potravín

V máji španielska vláda schválila plán v hodnote 2,2 miliardy eur na pomoc poľnohospodárom a spotrebiteľom pri zvládaní sucha, ktoré ešte zhoršil najteplejší a najsuchší apríl v histórii.

„Španielsko je krajinou, ktorá je na obdobie sucha zvyknutá, ale niet pochýb o tom, že v dôsledku klimatických zmien sme svedkami oveľa častejších a intenzívnejších prejavov sucha,“ uviedla ministerka životného prostredia Teresa Riberová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Golf #klimatická zmena #vlna horúčav #klimatickí aktivisti