Putin sa udal do Haagu. Priznal, že vydržiaval Prigožinových žoldnierov

Kedysi ho obsluhoval Jevgenij Prigožin, prezývaný Putinov kuchár. Teraz, keď sa s majiteľom žoldnierskej armády po ozbrojenej vzbure rozišiel, šéf Kremľa v návale zlosti sám ako na striebornom podnose naservíroval medzinárodným vyšetrovateľom vojnových zločinov dôkazy proti sebe.

03.07.2023 16:44
Russia Prigozhin Foto: ,
Jevgenij Prigožin v roku 2011 servíruje jedlo Vladimirovi Putinovi vo svojej petrohradskej reštaurácii. Zakladateľ žoldnierskej armády vagnerovcov upadol u šéfa Kremľa do nemilosti po ozbrojenej vzbure spred desiatich dní.
debata (126)

Na to, ako sa Vladimir Putin fakticky osobne udal, upozornil v pondelok v Haagu ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

Šéf Kremľa spolu s ruskou detskou ombudsmankou už čelí jednému obvineniu z Haagu. Medzinárodný trestný súd (ICC) na nich v marci vydal zatykač za únosy ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. Ďalším bodom budúcej obžaloby by sa podľa Kostina mohla stať priznaná previazanosť ruského štátu s Prigožinovou súkromnou armádou vagnerovcov.

Ódor o Orbánovi a ruských vojnových zločinoch na Ukrajine
Video
Zdroj: TV Pravda

Kostin sa v Haagu zúčastnil na otvorení Medzinárodného centra pre stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine (ICPA). Ide o prvý krok k potenciálnemu stíhaniu ruských predstaviteľov za vojnové zločiny spáchané na ukrajinskom území.

„Je to začiatok konca beztrestnosti za zločin agresie,“ napísal na twitteri ukrajinský generálny prokurátor. „Je to jasný signál, že svet je jednotný a neochvejný na ceste k tomu, aby sa ruský režim zodpovedal za všetky svoje zverstvá: zločin agresie, genocídu a vojnové zločiny,“ dodal s tým, že v štruktúre medzinárodného trestného súdnictva, žiaľ, existuje medzera pri vyvodzovaní zodpovednosti za zločin agresie. Nové medzinárodné centrum podľa neho je jedným zo stavebných kameňov, ktorým sa táto architektúra doplní.

ICC nemá kompetenciu potrestať Rusko za zločin agresie, lebo nie je jeho členskou krajinou. Viaceré európske krajiny i USA preto podporujú vznik osobitného tribunálu, ktorý by to umožnil. ICPA síce nebude mať priame vyšetrovacie právomoci, nebude teda môcť vydávať zatykače či vznášať obvinenia, má ale slúžiť ako platforma pre zhromažďovanie a analýzu už získaných dôkazov, aby neskôr obstáli pred súdom.

Putin minulý týždeň vyhlásil, že Prigožinových žoldnierov plne vydržiaval štát. Za rok od vlaňajšieho mája dostali zo štátneho rozpočtu 86 miliárd rubľov (880 miliónov eur), ďalších 110 miliárd rubľov (1,12 miliardy eur) išlo na výplaty poistení pre ranených a rodiny pozostalých po padlých žoldnieroch, prezradil prezident a naznačil, že úrady preveria, či vagnerovci všetko riadne vyúčtovali.

Putin, Ukrajina Čítajte viac Naozaj musia krajiny zatknúť Putina? Áno, ale asi by to radšej neurobili

Popredný kremeľský propagandista Dmitrij Kiseľov v nedeľu v štátnej televízii spomenul ešte horibilnejšie sumy. Podľa neho vagnerovci dostali v rámci zmlúv uzavretých so štátom viac ako 858 miliárd rubľov a ďalších 845 miliárd zinkasovala Prigožinova firma Concord. „Prigožin dostal od ruského štátu 20 miliárd dolárov,“ sumarizoval politológ Sergej Markov s poznámkou, že ide zjavne o „čísla z Kremľa“. Na porovnanie, sú to sumy vyššie ako ruské štátne výdavky na tento rok na zdravotníctvo či školstvo.

„Súkromná Vagnerova vojenská spoločnosť bola de facto založená ruským štátom,“ usúdil Markov na Telegrame.

Putin dlhé roky odmietal akúkoľvek spojitosť ruského štátu s vagnerovcami, ktorí sa už na jar 2014 zapojili do rozdúchania ozbrojenej agresie v Donbase a po tom, čo šéf Kremľa vlani vo februári rozpútal proti Ukrajine veľkú vojnu, stali sa jeho údernou päsťou. Ešte aj pár dní pred inváziou, 8. februára 2022, ruský prezident o Prigožinových žoldnieroch povedal: „Ruský štát s tým nemá nič spoločné. Hovorím to s úplnou zodpovednosťou, bez akýchkoľvek postranných úmyslov.“

Putinove terajšie vyjadrenia o financovaní vagnerovcov sú priznaním, že žoldnieri boli súčasťou ruskej armády, upozornil v pondelok v Haagu ukrajinský generálny prokurátor. "Je to priamy dôkaz toho, že sú nielen de facto, ale pravdepodobne, nezákonne, aj súčasťou ruskej armády“, citovala Kostina agentúra RBK-Ukrajina.

Využívanie žoldnierov štátmi v ozbrojených konfliktoch zakazujú Ženevské konvencie.

Medzi viac ako 93 000 prípadmi podozrení na vojnové zločiny, ktoré vyšetrovala ukrajinská generálna prokuratúra, bolo veľa zverstiev spáchaných jednotkami vagnerovcov, pripomenul Kostin. „Ich zverstvá sú jednými z najzávažnejších zločinov proti našim civilistom a našim vojnovým zajatcom,“ dodal.

Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?
Video
Zdroj: TV Pravda

Kostin sa obrátil na spojencov vrátane Spojených štátov a Británie so žiadosťou o uznanie vagnerovej žoldnierskej skupiny za teroristickú organizáciu, aby mohla byť braná na zodpovednosť a jej aktíva boli zmrazené. „Prigožin je už obžalovaný v trestnom konaní na Ukrajine, ale hlavné je zastaviť činnosť takýchto skupín,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #Vladimir Putin #vojnové zločiny #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #vagnerovci