Odtrhnú sa od Škótska? Súostrovie Orkneje zvažuje opätovné pripojenie k Nórsku

Súostrovie Orkneje pri severnom pobreží Škótska zvažuje alternatívne spôsoby vlády vrátane možného pripojenia k Nórsku. Uviedol to v pondelok šéf oblastnej rady James Stockan.

03.07.2023 20:04
Škótsko Foto: ,
debata (3)

Stockan uviedol, že súostrovie s 22-tisíc obyvateľmi zvažuje svoju budúcnosť, pretože škótska i britská vláda ich dlhodobo finančne zanedbávajú.

„V tejto chvíli nedostávame podporu a radi by sme videli, aké sú tu pre nás ďalšie alternatívy,“ povedal Stockan pre rozhlasovú stanicu BBC. Situácia sa vyhrotila v dôsledku sporu o financovanie nových trajektov medzi Orknejmi a škótskou pevninou.

Stockan oblastnej rade navrhol preskúmať možnosti na alternatívne spôsoby vlády, ktoré poskytnú vyššiu mieru finančnej istoty a hospodárske príležitosti. Okrem pripojenia sa k Nórsku je ďalšou z možností štatút korunnej dependencie ako Normanské ostrovy v Lamanšskom prielive, či model podobný Faerským ostrovom, ktoré sú autonómnym regiónom Dánskeho kráľovstva.

Hovorca nórskeho ministerstva zahraničných vecí neuviedol, či britské úrady alebo úrady na Orknejoch komunikujú s nórskou vládou. „Toto je domáca záležitosť a britská ústavná záležitosť,“ uviedol.

Orkneje tvorí približne 70 ostrovov vzdialených okolo 16 kilometrov od severného pobrežia Škótska. Sú jednou z 32 administra­tívnych oblastí Škótska. Na čele je oblastná rada.

Súostrovie bolo súčasťou Nórskeho kráľovstva od roku 875 do roku 1 472. Kráľ Kristián I., ako vládca Dánska, Nórska a Švédska, v 15. storočí sľúbil svoju dcéru za manželku škótskemu kráľovi Jakubovi III. Nebol však schopný splatiť jej veno a Škótsko si preto v roku 1 472 pripojilo Orkneje a Shetlandy, ktoré Kristián poskytol ako záruku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Škótsko #súostrovie #Orkneje