Zomrel posledný francúzsky veterán z Normandie

Posledný francúzsky účastník vylodenia v Normandii zomrel vo veku 100 rokov. Léon Gautier slúžil v jednotke prezývanej Kiefferovo komando, ktorá utrpela veľké straty. Po vojne sa stal pacifistom. Vojnu nazýval „mizériou, ktorej výsledkom sú len vdovy a siroty“.

04.07.2023 16:00
Léon Gautier Foto: ,
Léon Gautier pri tohtoročnej spomienke na vylodenie.
debata (2)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil Gautiera a jeho spolubojovníkov ako „hrdinov oslobodenia“. „Nikdy na vás nezabudneme,“ dodal. „Bol to miestny hrdina, ktorého každý poznal a horlivý bojovník za slobodu,“ opísal Gautiera Romain Bail, starosta obce, v ktorej strávil jeseň života.

zväčšiť Spojenecká invázia v Normandii sa začala 6.... Foto: USCG
D-Day, Normandia Spojenecká invázia v Normandii sa začala 6. júna 1944.

Léon Gautier sa narodil 27. októbra 1922 v Rennes v Bretónsku. Keď sa začala druhá svetová vojna, mal ešte len 17 rokov, a tak sa nemohol prihlásiť do armády. Preto vstúpil do francúzskeho námorníctva. Po tom, čo Hitlerove vojská v roku 1940 dobyli západnú Európu, ušiel do Británie a pridal sa k Slobodným Francúzom. Bojoval v Kongu, Sýrii a Libanone a potom sa dostal k špeciálnej jednotke Fusiliers Marins Commando – komando strelcov námornej pechoty. Veliteľom bol fregatný kapitán Philippe Kieffer, podľa ktorého jednotku prezývali aj Kiefferovo komando. Gautier dostal náročný výcvik na Škótskej vysočine, kde trénovali aj Gabčík s Kubišom pred atentátom na Heydricha.

zväčšiť Spojenecká invázia v Normandii sa začala 6.... Foto: Imperial War Museum
D-Day, Normandia Spojenecká invázia v Normandii sa začala 6. júna 1944.

Komando podniklo niekoľko menších nájazdov na okupované pobrežie. Jeho najväčšia chvíľa prišla 6. júna 1944. Stalo sa jedinou francúzskou jednotkou, ktorá sa v ten deň dostala na pôdu Normandie. Komando malo 177 príslušníkov a ich úlohou bolo vytvoriť prielom na pláži Sword.

Na nej najprv dobyli bunker s 50 mm kanónom, ktorý predtým zničil jedno vyloďovacie plavidlo. Potom dobyli budovu bývalého kasína nad plážou a do večera postúpili až k britským parašutistom, ktorí obsadili most Pegasus vo vnútrozemí. Počas tohto prvého dňa utrpela jednotka 25-percentné straty. Padlo 27 príslušníkov a viacero ďalších bolo zranených, veliteľ Kieffer dokonca dvakrát. Kým boli v auguste 1944 stiahnutí na odpočinok, padla viac ako polovica členov komanda.

Po vojne sa Léon Gautier usadil v prístavnom mestečku Ouistreham v Normandii. Práve pri ňom sa vojaci jeho jednotky vylodili a tam aj zomierali. Začal sa zapájať do kampaní za mier. Svoj postoj vysvetlil v roku 2019, keď mal 96 rokov. „Nie je to tak dávno, čo som možno zabil mladého muža,“ povedal vtedy pre agentúru Reuters. „Možno som spravil z dieťaťa sirotu, možno som spravil zo ženy vdovu alebo som rozplakal niečiu matku… Nechcem to robiť. Nie som zlý človek,“ dodal Gautier.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Normandia #Léon Gautier #vylodenie v Normandii