Mimoriadne potopy na juhu Číny. Voda so sebou berie domy a zdevastovala aj železničný most

Juhozápadnú Čínu už niekoľko dní sužujú vytrvalé dažde. Medzi najviac postihnuté patrí tridsaťmiliónové mesto Čchung-čching, kde sa čiastočne zrútil železničný most, napísala agentúra Reuters.

04.07.2023 15:46
Čína, záplava, potopa, prírodná katastrofa Foto: ,
Na fotografii zverejnenou tlačovou agentúrou Xinhua, záchranári evakuujú obyvateľov uväznených v záplavách v okrese Wanzhou v juhozápadnej čínskej samospráve Chongqing, 4. júla 2023.
debata

Ľudia tiež natočili, ako sa v tomto meste zrútila budova do rozvodnenej rieky, informoval spravodajský server BBC News.

V provincii Che-nan podľa informácií čínskej tlače v noci na dnes zmietla povodeň auto s piatimi osobami. Zachrániť sa podarilo jedného človeka, zvyšní sú nezvestní.

burka jazero naivasha kena Čítajte aj Slovinsko zasiahla silná búrka, vykoľajila vlak. Skala zasiahla autobus

Pre povodne muselo byť od víkendu evakuovaných viac ako 10.000 ľudí v centrálnej provincii Chu-nan. Zrútilo sa asi 70 domov, viac ako 2000 ďalších bolo poškodených a voda zaplavila poľnohospodársku pôdu. Škody sú odhadované na 575 miliónov jüanov. Na severe provincie Ša-an-si úrady hlásia najhoršie povodne za posledných 50 rokov, ktoré odplavili cesty a poškodili domy.

Nemecko Počasie Búrky, dažde, zničené auto Čítajte aj Silné búrky drancovali Nemecko aj Česko. Zničené sú budovy aj autá

Čchung-čching patrí medzi najľudnatejšie mestá v Číne a v uplynulých dňoch tu napršalo asi 219 milimetrov zrážok. Povodne poškodili železničný most S'-pu-che, ktorý sa čiastočne zrútil. Prevádzka vlakov bola dočasne zastavená alebo presmerovaná.

Antonio Guterres / OSN / Čítajte aj Guterres: Svet sa ženie do klimatickej katastrofy

Čínske úrady varovali, že počas nasledujúceho mesiaca môžu v dôsledku dažďov pokračovať „početné prírodné katastrofy“, a vyzvali obyvateľov, aby prijali primerané opatrenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #dážď #prívalové povodne #záplavy #prírodné katastrofy #potopa