Nezvyčajne silná búrka si v Holandsku a Nemecku vyžiadala dve obete

Najmenej dvoch mŕtvych a dvoch zranených si vyžiadala nezvyčajne silná letná búrka, ktorá dnes zasiahla Holandsko a časti Nemecka. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej víchor dosahujúci silu orkánu v Holandsku výrazne narušil leteckú a železničnú dopravu.

05.07.2023 13:23 , aktualizované: 18:15
Holandsko / letisko / Amsterdam / Foto: ,
Pohľad na letisko Schiphol v holandskom Amsterdame.
debata (2)

V holandskom meste Haarlem prišla o život žena, na ktorej auto pri búrke spadol strom. Pri podobných incidentoch v Amsterdame utrpeli zranení ďalší dvaja ľudia. V nemeckom okrese Emsland zahynula chodkyňa, keď ju pri venčení psa zasiahol padajúci strom.

400 zrušených letov

Amsterdamské letisko Schiphol zrušilo na 400 letov. Na severe Holandska bola zastavená vlaková doprava, nevycestovali ani vlaky Eurostar z Amsterdamu do Londýna a vysokorýchlostné spoje do nemeckého Kolína nad Rýnom a Hamburgu. Niektoré holandské diaľnice boli uzavreté kvôli padajúcim stromom a prevráteným kamiónom.

V štyroch provinciách vydal holandský meteorologický ústav červený, teda najvyšší stupeň varovania pred búrkou. Úrady vyzvali občanov, aby, pokiaľ možno, nevychádzali z domov. Po prechode živlu cez holandské územie meteorológovia stupeň varovania znížili.

Najhoršia za päť rokov

Dnešná búrka, pomenovaná Poly, bola v Holandsku podľa meteorologického ústavu najsilnejšia od januára 2018. Pri jednom z poryvov rýchlosť vetra na holandskom pobreží západne od Amsterdamu presiahla 145 kilometrov za hodinu. Holandské médiá ukázali zábery vyvrátených stromov a trosiek na uliciach v Amsterdame, Haagu a Haarleme.

V nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko niektoré školy kvôli búrke preventívne zrušili vyučovanie, v Hamburgu boli uzavreté niektoré cintoríny, informovala agentúra DPA. Nemecké úrady vyzvali, aby vodiči v ohrozených oblastiach na severe krajiny nevychádzali, pokiaľ to nie je nevyhnutné. So zdržaniami je nutné podľa úradov počítať aj na železnici, komplikácie hlási aj trajektová doprava.

Extrémna rýchlosť vetra

Nemecká meteorologická služba varovala pred nepriaznivým počasím v častiach spolkových krajín Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Hamburg. Meteorológovia uviedli, že na nemecké pobrežie Severného mora búrka priniesla víchor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 130 kilometrov za hodinu. „To je na letnú búrku skutočne extrémne,“ uviedla meteorologická služba. V noci na štvrtok by mal víchor postupne zoslabnúť.

Meteorológovia žiadajú občanov, aby pred príchodom vetra zaistili predmety, ktoré by mohli uletieť. Búrky, lejaky a silný vietor môžu zasiahnuť aj južnejšie časti Nemecka, oznámili.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #búrka #Holandsko #Amsterdam #orkán