Groteska okolo Prigožina pokračuje. V Bielorusku nie je, tvrdí Lukašenko: Je v Petrohrade alebo Moskve

Líder ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nie je v Bielorusku, potvrdil tamojší vodca Alexander Lukašenko. Strojca nedávnej krátkej vzbury vagnerovcov by podľa neho mohol byť v Petrohrade alebo v Moskve, ale určite nie je na bieloruskom území. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

06.07.2023 11:21 , aktualizované: 13:24
Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Foto:
Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin prichádza na pohreb ruského provojnového blogera Vladlena Tatarského na cintorín v Moskve v sobotu 8. apríla 2023.
debata (30)

Súčasťou dohody, ktorú sprostredkoval Lukašenko a ukončila postup vagnerovcov na Moskvu, je, že Prigožin odíde do Bieloruska, pripomína Sky News. V ostatných týždňoch sa špekuluje o tom, kde by sa Prigožin mohol nachádzať, keďže od vzbury ho nebolo vidno na verejnosti.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. / Zdroj: NATO

Rokovanie medzi Putinom a Lukašenkom sa bude konať v prípade potreby, dátum ale ešte nie je stanovený, povedal dnes v reakcii na výrok bieloruského vodcu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že obe hlavy štátu sú spolu často v kontakte, nespresnil ale, či sa to týka aj záležitostí okolo Wagnerovej skupiny, píše agentúra TASS.

Kde sa práve nachádza Prigožin, Moskva podľa Peskova nesleduje. „Nemáme ani možnosti, ani záujem,“ povedal Peskov v odpovedi na otázku novinárov.

Lukašenko sa vyjadril aj na margo celej Vagnerovej skupiny, pre ktorú ponuka na usadenie sa v Bielorusku podľa neho stále platí. „Podľa mojich informácií z rána bojovníci Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti sú v ich táboroch.

moskva Čítajte aj Cez víkend bol v Moskve. Po zásahu vyššej moci Prigožinovi vrátili miliardy i zlato

V stálych táboroch, kde sú od ich stiahnutia sa z frontu na zotavenie sa,“ povedal bieloruský prezident. Lukašenko zároveň uviedol, že sa neobáva, že by sa vagnerovci obrátili proti Bielorusku. Namiesto toho by ich podľa jeho slov mohli použiť na obranu krajiny.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...
30 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina