Lukašenko: Nie som diktátor a ak áno, určite nie posledný v Európe

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok odmietol tvrdenia, že je posledným diktátorom v Európe.

06.07.2023 17:34
Alexandr Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko odpovedá na otázky novinárov v Minsku 6. júla 2023
debata (7)

Šesťdesiatosemročný Lukašenko vládne v Bielorusku železnou rukou už od roku 1994. Keď sa ho reportér agentúry Reuters na tlačovej konferencii vo štvrtok spýtal, čo si myslí o tom, že je považovaný za posledného európskeho diktátora a či ho neznepokojuje, čo bude po skončení jeho vlády s Bieloruskom, Lukašenko odpovedal, že ak by bol diktátorom, redaktor by sa za túto otázku musel ospravedlniť.

Blíži sa pád Alexandra Lukašenka? Ako to vidí analytik Demeš? (Video odvysielané 23.09.2020)

Video
Alexander Lukašenko Čítajte viac Bielorusi čoraz viac vidia Lukašenkovu pravú tvár

„Ako poslednému diktátorovi v Európe by ste sa mi mali ospravedlniť. Nie som diktátor. A ak som diktátor, tak potom nie posledný,“ uviedol Lukašenko pred novinármi v Paláci nezávislosti v Minsku.

„Moc nie daná na to, aby sa váľala v špine. Ja nerozhodujem o tom, či som alebo nie som pri moci… To ľudia mi zverili tento dôležitý úrad,“ uviedol Lukašenko.

Bieloruský líder zároveň upriamil pozornosť na to, že v Bielorusku je v súčasnosti menej ako 22-tisíc väzňov, pričom pred 29 rokmi, keď nastúpil do úradu, ich bolo približne 50-tisíc. „Pravdepodobne nie som veľmi silný diktátor,“ zhodnotil.

Globsec, Cihanovská Čítajte viac Čo by sa stalo, keby Lukašenko zomrel? Cichanovská má plán

Podľa opozičných lídrov, z ktorých väčšina dnes žije v exile, Lukašenko opakovane manipuloval voľby a Bielorusko podriadil Rusku. Lukašenko a jeho stúpenci to však popierajú a tvrdia, že väčšina voličov ho podporila preto, že previedol krajinu búrlivým obdobím po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Lukašenko však vo štvrtok priznal, že ho naozaj znepokojuje osud jeho krajiny a už rozmýšľali nad tým, ako by prežil zvyšok života, keby nebol pri moci. „Niekedy si sám kladiem túto otázku, no zastaví ma iná: Čo sa stane v budúcnosti? Nemyslím si, že som nenahraditeľný, no čo sa stane, ak príde niekto nový a ten všetko zničí?“ zamyslel sa.

V uplynulých mesiacoch sa špekulovalo o Lukašenkovom zdravotnom stave. Napríklad pri oslavách konca druhej svetovej vojny sa viezol autom na krátku vzdialenosť a nezúčastnil sa ani na obede, ktorý usporiadal ruský prezident Vladimir Putin. Vo štvrtok absolvoval triapolhodinovú tlačovú konferenciu, z ktorej odchádzal pokrivkávajúc. Poznamenal, že sa zranil pri futbale.

Alexander Lukašenko Čítajte viac Lukašenko: Áno, Bielorusko je autoritársky štát, politických väzňov však nemáme
7 debata chyba
Viac na túto tému: #diktátor #Alexandr Lukašenko