Pre vraždu, ktorú nespáchal, prišiel o 13 rokov života. Teraz súd muža prepustil

Nemecký súd v obnovenom procese zbavil obvinení muža, ktorý si za údajnú vraždu odsedel vo väzení už 13 rokov, informuje TASR s odvolaním sa na piatkovú správu agentúry DPA.

07.07.2023 13:52
debata (1)

Manfred Genditzki podľa nej roky strávil bojom za obnovenie procesu po tom, čo ho odsúdili za údajné usmrtenie staršej ženy, ktorá sa utopila vo vani v byte v spolkovej krajine Bavorsko, kde vtedy pôsobil ako domový správca.

„Prišiel ten čas. Počuli ste vyjadrenie súdu, na ktoré ste čakali takmer 14 rokov,“ povedala v piatok predsedajúca sudkyňa Elisabeth Ehrlová oslobodenému Genditzkému.

Ako dodala, nemecká vláda musí muža odškodniť za nespravodlivo udelený väzenský trest.

Súd rozhodol, že staršia žena, za vraždu ktorej Genditzkého odsúdili na doživotné väzenie, zrejme zomrela v dôsledku nešťastnej náhody a vôbec nebola obeťou zločinu. Experti totiž vypovedali, že zločin v tomto prípade nie je pravdepodobný. Jeden z expertov vypovedal, že zabitie by bolo „teoreticky možné“, lenže naň „neexistujú skutočné dôkazy“.

Prokuratúra vyzvala súd, aby v obnovenom procese Genditzkého oslobodila, spresňuje DPA. Medzičasom 63-ročný muž, ktorý po celý čas neochvejne trval na svojej nevine, reagoval na verdikt súdi pokojne, v preplnenej súdnej sieni však mali viacerí v očiach slzy.

Po svojom oslobodení má teraz Genditzki nárok na finančné odškodnenie, ktoré kritici považujú za príliš nízke – vo výške 368 400 eur, alebo 75 za každý deň, ktorý strávil vo väzení. Mohol by tiež požiadať o materiálne odškodnenie, napríklad za stratu príjmu v čase pobytu vo väzení, dopĺňa DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vražda #prepustenie na slobodu