Strelec z El Pasa dostal 90 doživotných trestov. Útok bol rasovo motivovaný, zomrelo 23 osôb

Súd v El Pase uložil Američanovi Patrickovi Crusiusovi 90 doživotných trestov. Muž v roku 2019 prešiel zo svojho domovského Dallasu vyše 1 100 kilometrov, aby v obchodnom dome Walmart v meste El Paso zabil útočnou puškou 23 ľudí a ďalších 26 zranil. Útok bol rasovo motivovaný, Crusius zacielil predovšetkým na Hispáncov a tých, o ktorých sa domnieval, že sú imigranti.

07.07.2023 20:20
El Paso / Patrick Crusius / Foto: ,
Na súdnej kresbe druhý zľava strelec z El Pasa Patrick Crusius počas pojednávania 8. februára 2023
debata (1)

V čase činu dvadsaťjedenročný Crusius vo februári tohto roku priznal vinu pred federálnym súdom po tom, čo prokurátori uviedli, že v jeho prípade sa nebudú usilovať o trest smrti.

Súdne vypočutie, počas ktorého nakoniec padla výška trestu, začalo v stredu. Crusius sa na súde stretol s pozostalými po ľuďoch, ktorých zastrelil. Prítomní ho označili za „ignoranta“, „zákerného parazita“, „netvora“ a „rasistu“.

Medzi 36 ľuďmi, ktorí odsúdeného oslovili, bolo aj maloleté dievča s iniciálami G.A., ktoré streľbu v obchode prežilo. Dievča plakalo a malo problémy hovoriť. Crusiusovi však povedala, že bola „obyčajný tínedžer, kým sa nejaký zbabelec nerozhodol použiť násilie proti nevinným“.

Vyšetrovatelia v mesiacoch po streľbe konštatovali, že Crusius pred svojím činom zverejnil dokument, v ktorom hovoril o „hispánskej invázii do Texasu“ a vyzval na rasovú segregáciu.

Policajti muža zadržali krátko po streľbe necelý kilometer od miesta činu, auto zastavilo na križovatke a vzdal sa s rukami nad hlavou. Podľa detektívov vtedy vyhlásil „Ja som ten strelec“ a opísal, že pri útoku mieril na Mexičanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doživotie #Masaker v El Paso