Erdogan: Ukrajina si zaslúži byť členom NATO. Po Zelenskom príde do Turecka Putin

Ukrajina si podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zaslúži stať sa členom NATO. Erdogan to povedal v piatok večer po rokovaní so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

08.07.2023 06:57
Turecko, Ukrajina, Recep Tayyip Erdogan,... Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vzadu) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu po ich stretnutí v tureckom Istanbule v sobotu 8. júla 2023.
debata (1)
Zelenskyj u Čaputovej. Takto ju vidia prezidentovi ľudia
Video

Vyslovil sa tiež za predĺženie dohody o vývoze ukrajinského obilia a poznamenal, že Turecko budúci mesiac navštívi ruský prezident Vladimir Putin, uviedla agentúra Reuters.

O tom, že by sa Ukrajina mala stať členom Severoatlantickej aliancie, opakovane hovorí jej prezident Zelenskyj. Aj on ale pripustil, že sa tak nestane skôr, ako sa skončí vojna s Ruskom. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok vyhlásil, že prezidenti a premiéri krajín aliancie na budúci týždeň na summite v Litve potvrdia, že sa Ukrajina v budúcnosti stane členom aliancie. O konkrétnych časových obrysoch tohto záväzku je však podľa neho predčasné hovoriť.

Zelenského privítala Čaputová v Prezidentskom paláci
Video

Popri podpore ukrajinskému členstvu sa Erdogan vyslovil aj za predĺženie takzvanej obilnej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorú Turecko spolu s OSN pomohlo sprostredkovať. Dohoda od vlaňajšieho júla umožnila vývoz desiatok miliónov ton potravín z ukrajinských prístavov, ktoré predtým vojna vyvolaná Ruskom uzavrela. Moskva sa k jej pokračovaniu zatiaľ stavia skepticky. Ak sa nepodarí predĺžiť, vyprší 17. júna.

Ukrajina má mať perspektívu v NATO, vyhlásila Čaputová po rokovaní so Zelenským
Video

Zelenskyj, ktorého krajina od vlaňajšieho februára čelí ruskej agresii, od štvrtka navštívil Bulharsko, Česko, Slovensko a Turecko. Jeho turné po aliančných krajinách sa koná práve pred summitom Severoatlantickej aliancie, pri ktorom ukrajinský prezident zasadne v novej Rade NATO- Ukrajina.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Volodymyr Zelenskyj