Bulharský parlament odmietol referendum o odložení zavedenia eura

Bulharský parlament v piatok odmietol vypísanie referenda o odložení zavedenia eura, o ktoré sa usiluje krajne pravicová a prorusky orientovaná strana Obnova. Proti referendu hlasovalo 98 prozápadne orientovaných poslancov. Ľudové hlasovanie podporilo 68 poslancov, zdržalo sa 46.

08.07.2023 17:26
Euro / Minca / Peniaze / Bulharsko / Foto:
debata (2)

V referende by mali občania odpovedať na otázku, či súhlasia s tým, aby bulharská mena leva zostala národnou menou do roku 2043. Cieľom novej prozápadnej vlády však je, aby Bulharsko vstúpilo do eurozóny v roku 2025. Od roku 2007 je krajina členom Európskej únie.

Euro malo byť v Bulharsku zavedené už v roku 2024, no najmä z dôvodu minuloročnej inflácie vo výške 15,3 percenta sa tento krok odložil na február 2025. Strana Obnova je proti zavedeniu eura.

Prozápadní poslanci odmietali, aby sa o referende v parlamente vôbec hlasovalo. Podľa nich je zavedenie eura zakotvené v zmluve o pristúpení Bulharska k EÚ a keďže ide o medzinárodnú zmluvu, nemôže byť predmetom referend.

Niektorí kritici tvrdia, že parlament by hlasovaním o referende prekročil svoje kompetencie. Strana Obnova chce dať rozhodnutie parlamentu preskúmať ústavnému súdu. Jej predstavitelia tvrdia, že parlament nemal o referende hlasovať, pretože na jeho vypísanie sa vyzbieralo 470-tisíc platných podpisov občanov, čo je viac ako potrebných najmenej 400-tisíc podpisov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Bulharsko #referendum