Prigožin a vagnerovci sú pre Putina naďalej hrozbou

Ruská žoldnierska vagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho mocenský aparát. Píše sa to v najnovšej analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone, informuje v nedeľu agentúra DPA.

09.07.2023 13:01
Rusko, vojna na Ukrajine, Rostov na Done,... Foto:
Jevgenij Prigožin.
debata (12)

Vagnerovcom sa venuje aj najnovšia analýza britského ministerstva obrany, ktorá sa zakladá na poznatkoch tajných služieb.

„Putin naďalej umožňuje vagnerovcom a Prigožinovi pôsobiť v Rusku a tým byť potenciálnou hrozbou pre jeho režim,“ píšu experti z ISW. Po pokuse o vzburu spred mesiaca, ku ktorej sa odhadom pripojilo 25 000 žoldnierov, sa Prigožin a velitelia vagnerovcov mohli voľne pohybovať v Rusku. Podľa ISW má Putin buď pozoruhodnú dôveru v sľúbenú Prigožinovu lojalitu, alebo nie je schopný proti nim zasiahnuť.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. Zdroj: NATO

ISW pripomína, že po vzbure Putin oficiálne prisľúbil Prigožinovi a jeho žoldnierom beztrestnosť. Žoldnierom ponúkol podpísanie zmlúv s ministerstvom obrany, stiahnutie na základne alebo do susedného Bieloruska. Podľa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka však Prigožin ani jeho žoldnieri zatiaľ do jeho krajiny neprišli. Jeden z veliteľov vagnerovcov povedal, že bojovníci sú v súčasnosti až do augusta na dovolenke.

Prigožin žiadal, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done
Video

Situácia okolo reorganizácie vagnerovej skupiny a jej presunu do Bieloruska môže byť podľa ISW nejasná až do jesene. Podrobnosti nie sú známe ani o dohode medzi Putinom a Prigožinom. „Ukrajina však už zo vzbury vyťažila a môže z nej ťažiť aj naďalej,“ uvádza sa v analýze ISW.

Britské ministerstvo obrany vo svojej analýze k vagnerovcom zverejnenej v nedeľu píše, že ruské štátne médiá reagovali na vzburu v troch etapách.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video

Spočiatku ňou boli takmer určite prekvapené a neboli na ňu pripravené. Po jej nečakanom konci sa pokúsili „opraviť“ tvrdenia o pasivite bezpečnostných síl. Zazneli komentáre o triumfe Putina, ktorému sa podarilo zabrániť krviprelievaniu.

vladimir Putin Čítajte viac Bol to vôbec Putin? Po dlhej dobe sa priblížil k ľuďom. Rozdával pozdravy aj bozk

Takmer týždeň po vzbure začali vzburu bagatelizovať a Prigožina očierňovať. Účty vagnerovcov na platforme Telegram sa do značnej miery odmlčali, najmä z dôvodu zablokovania úradmi. Putin naopak vystupňoval svoju prítomnosť na verejnosti.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #vagnerovci