Po prvý raz od vzbury vagnerovcov. Ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam s náčelníkom Gerasimovom

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. Podľa agentúry Reuters ide pritom o prvé Gerasimovo verejné vystúpenie odkedy sa ruskí žoldnieri pred viac ako dvoma týždňami vzbúrili proti ruskému armádnemu vedeniu a podnikli protestné ťaženie na Moskvu.

10.07.2023 11:32
gerasimov Foto: ,
Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov v stredu 21. decembra 2022 počas stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s vysokými vojenskými dôstojníkmi v Moskve.
debata

Zverejnený záznam je podľa ruského ministerstva obrany z nedeľnej porady. Gerasimov na ňom počúva hlásenia o zmarení údajného ukrajinského pokusu o útok na polostrov Krym a ruskú Rostovskú a Kalužskú oblasť. Krym v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko.

Prvé video s Gerasimovom po Prigožinovej vzbure
Video
Zdroj: Ministerstvo obrany RF

V súvislosti so vzburou vagnerovcov sa špekulovalo, že by ruské armádne vedenie mohlo vykonať personálne zmeny. Vo zverejnenom príspevku ministerstva obrany sa ale o Gerasimovovi referuje stále ako o náčelníkovi generálneho štábu, všimol si Reuters.

Vojna trvá 500 dní. Zelenskyj sa prihlásil z oslobodeného Hadieho ostrova
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa svetu prihlásil z oslobodeného Hadieho ostrova v Čiernom mori, ktorý je symbolom ukrajinského odporu proti ruskej agresii. Na začiatku ruskej invázie minulý rok vo februári sa tamojšia ukrajinská posádka odmietla vzdať a okupantom odkázala, aby ich lode išli do... Ukrajincom sa potom podarilo oslobodiť ostrov vlani v júni. / Zdroj: Twitter Volodymyra Zelenského

Gerasimov bol v januári aj menovaný veliteľom ruských inváznych vojsk na Ukrajine.

prigožin Čítajte viac 'Nezvestný' Surovikin, odstavený Gerasimov? Putin sa pozrie na kšefty Prigožina s armádou
debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #Valerij Gerasimov #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Krameľ