Izraelčania sa búria. Zablokovali diaľnice vedúce do Jeruzalema, Haify a Tel Avivu

Izraelčania v utorok zablokovali diaľnice vedúce do miest Jeruzalem, Haifa a Tel Aviv. Ide o súčasť protestov proti plánovaným vládnym reformám súdnictva.

11.07.2023 11:38
Izrael / Protest / Foto: ,
Izraelskí demonštranti blokujú diaľnicu Tel Aviv - Haifa pri meste Beit Yanai 11. júla 2023 počas protestu proti vládnemu návrhu súdnej reformy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua
debata (4)

Odporcovia reforiem zvolali počas utorka celonárodné rozsiahle demonštrácie vrátane protestov na hlavnom izraelskom letisku. Polícia použila vodné delo na rozohnanie demonštrantov, ktorí blokovali hlavnú dopravnú tepnu vedúcu do Jeruzalema.

Izraelskí demonštranti blokujú diaľnicu Tel...
Izraelskí demonštranti blokujú diaľnicu Tel...
+8Demonštrant v maske s podobizňou izraelského...

Ďalšie osoby zablokovali hlavnú diaľnicu v Haife na severe krajiny. Polícia uviedla, že počas protestov zadržala 24 ľudí za verejné nepokoje.

Izraelský parlament v noci na utorok v prvom čítaní schválil časť vládou presadzovanej reformy, ktorá obmedzí právomoci najvyššieho súdu. Rozsiahle celoštátne protesty vypukli v Izraeli v januári, keď vláda plány na reformu súdnictva oznámila. Odporcovia reforiem tvrdia, že krajinu posunú k autoritárskej vlá­de.

Tristo záložníkov z armádnej jednotky zameranej na kybernetické hrozby v utorok podpísalo list, v ktorom sa odmietli dobrovoľne prihlásiť do služby. Vláda podľa nich potvrdzuje, že je odhodlaná zničiť štát Izrael.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #protesty #demoštrácia #reforma súdnictva