„Preskočilo mi,“ vysvetlil Prigožin vzburu. Prispela aj rakovina, dodávajú žoldnieri

Vážne zdravotné problémy mohli ovplyvniť rozhodnutie šéfa Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina začať ozbrojenú rebéliu. Tvrdí to investigatívny portál Projekt s odvolaním sa na dvoch jeho zamestnancov, ktorí s ním boli v posledných rokoch v priamom kontakte.

12.07.2023 14:53
Progožin
Jevgenij Prigožin v Rostove nad Donom. Obrázok je z videa zverejneného tlačovou službou Prigožina.
debata (76)

„Mal rakovinu. Teraz sa zdá, že proces tvorby nádorov sa zastavil,“ povedal jeden z nich. "Je to človek s vyrezaným žalúdkom a črevami,“ zdôvodnil druhý zdroj Prigožinovo nepokojné správanie v poslednom čase, ako aj dôvod, prečo sa rozhodol vzbúriť.

Obaja tvrdia, že šéf žoldnierov sa dlhodobo liečil z rakoviny orgánov a stien brušnej dutiny a podstúpil závažnú liečbu.

Pri zostavení psychologického portrétu Prigožina reportéri Projektu podľa vlastných slov oslovili desiatky jeho známych a spolupracovníkov.

Kvôli svojej chorobe vedie Prigožin zdravý životný štýl a dodržiava prísnu diétu. Ako poznamenal jeden z jeho dlhoročných zamestnancov, len raz videl, ako si zakladateľ vagnerovcov dovolil vypiť pohár limonády.

Prigožin žiada, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done
Video

Po začatí rebélie podnikli bezpečnostné orgány domovú prehliadku v Prigožinovom sídle. Prokremeľské médiá vzápätí zverejnili fotografie z razie. Na jednej z nich bola miestnosť s lôžkom intenzívnej starostlivosti, aj s prístrojom na umelú pľúcnu ventiláciu. Ako poznamenáva Projekt, môže to hovoriť v prospech toho, že sa šéf vagnerovcov obáva o svoj zdravotný stav.

Jednotka intenzívnej starostlivosti aj s... Foto: Komanda Prigožina
Prigoz Jiska Jednotka intenzívnej starostlivosti aj s prístrojom na umelú pľúcnu ventiláciu v petrohradskom sídle Javgenija Prigožina. Vpravo miestnosť so stenou pokrytou svätými ikonami.

Okrem toho pri domovej prehliadke u Prigožina našli brikety s akýmsi „bielym práškom“, pričom každá vážila asi kilogram. Jeho zamestnanci ale tvrdia, že šéfa vagnerovcov nikdy nevideli brať drogy.

„Odvtedy, čo najprv ochorel a potom sa zotavil, zakázal všetkým komunikovať s obchodníkmi s drogami v Afrike alebo Sýrii,“ povedal jeden z informátorov a dodal, že tomu, kto by zákaz porušil, hrozilo, že ho „posadia do jamy“.

U vagnerovcov je obvyklý trest za narušenie disciplíny, keď previnilca držia na samotke vo vykopanej diere. Za zradu pritom hrozí rozmliaždenie hlavy obrím kladivom. Jedno z nich – s nápisom „Pre prípad vážnych rokovaní“ – má Prigožin vo svojej pracovni.

Prigožin má v pracovni obrie kladivo - s... Foto: Komanda Prigožina
Prigoz Kladivo Prigožin má v pracovni obrie kladivo - s nápisom "Pre prípad vážnych rokovaní".
Prigožin poslal do Bruselu krvavé kladivo
Video

Podľa Projektu sa Prigožin liečil aj na elitnej klinike Sogaz, ktorá je spojená s menom dcéry šéfa Kremľa Mariou Voroncovovou. Putinov kuchár, ako znie jeho prezývka z čias, keď poskytoval cateringové služby Kremľu, bol jedným z prvých VIP klientov klinky. Investigatívci Projektu našli v zozname VIP klientov Sogazu istého Dmitrija Isaakoviča Geilera. Počas domovej prehliadky u Prigožina objavili bezpečnostné orgány pas na toto meno s fotografiou šéfa vagnerovcov.

Popri viacerých osobných dokladoch na cudzie mená má Prigožin vo svojom petrohradskom paláci aj sako ovešané vyznamenaniami, vrátane hviezdy Hrdinu Ruskej federácie, ktorú mu udelil Putin, i skriňu plnú parochní pre prípad, že by sa potreboval maskovať.

Popri viacerých osobných dokladoch na cudzie... Foto: Komanda Prigožina
Prigoz Pasy Popri viacerých osobných dokladoch na cudzie mená má Prigožin vo svojom paláci aj sako ovešané vyznamenaniami i skriňu plnú parochní.

Sám Prigožin vysvetlil svojmu okoliu rozhodnutie ovládnuť Rostov na Done a vydať sa na pochod na Moskvu stratou duševnej rovnováhy. „Preskočilo mi“," citoval Prigožinovu odpoveď jeden z jeho blízkych ľudí.

Rusko, vojna na Ukrajine, Rostov na Done, Jevgenij Prigožin Čítajte viac Prigožin sľúbil odškodniť pozostalých po letcoch. "Hlupák z kolóny zostrelil všetko, čo vzlietlo," pripustil

Prigožin rozpútal 23. až 24. júna ozbrojenú vzburu, pričom sa zmocnil veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove na Done a ohlásil „pochod spravodlivosti“ na Moskvu.

Večer 24. júna sa Prigožin prostredníctvom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka dohodol s Kremľom na zastavení kolóny žoldnierov smerujúcich na Moskvu výmenou za garanciu beztrestnosti a voľný odchod do Bieloruska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento týždeň priznal, že 29. júna prezident Vladimir Putin prijal Prigožina a 35 vagnerovských veliteľov. Napriek tomu, že ešte 24. júna ich Putin nazval „zradcami“, o päť dní s nimi strávil v Kremli tri hodiny.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video

Podľa Peskova Putin ocenil zásluhy žoldnierov vrámci invázie na Ukrajine a ponúkol im možnosť „pracovného uplatnenia“ i „ďalšieho bojového nasadenia“.

„Samotní velitelia prezentovali svoju verziu toho, čo sa stalo, a zdôraznili, že sú vernými zástancami a vojakmi hlavy štátu a vrchného veliteľa. Povedali tiež, že sú pripravení pokračovať v boji za svoju vlasť,“ citovala Peskova agentúra Interfax.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vzbura #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #vagnerovci