Briti si vypýtajú od Slovákov poplatok za vstup na svoje územie

Podmienky na prekročenie britských hraníc sa zmenia. Cestujúci bude musieť vyplniť elektronický dotazník a uhradiť poplatok. Zmeny v cestovaní nastanú v budúcom roku, presný dátum zatiaľ nie je známy.

15.07.2023 14:00
Británia Kráľovná Alžbeta II. Pohreb Štátny Foto: ,
Parliament Square, námestie v severozápadnej časti Westminsterského paláca, je povinnou zastávkou pre zahraničných turistov.
debata (41)

Nové pravidlá sa budú vzťahovať na ľudí zo štátov, s ktorými má Británia bezvízový styk, čiže aj na občanov Slovenskej republiky. „Plán spočíva v tom, že to začne fungovať koncom roku 2024, prví občania zahrnutí do tejto schémy budú z Kataru,“ informovala stanica CNN.

Napríklad štvorčlennú rodinu vyjdú zmeny bezmála na 50 eur. Výška poplatku by mala byť totiž zhruba 10 libier.

Londýn v noci nespí, v uliciach sa nacvičoval korunovačný sprievod
Video
Zdroj: Profimedia

Webová stránka britského parlamentu uvádza, že cestujúci vyplní formulár prostredníctvom internetu, respektíve cez mobilnú aplikáciu. „Vyrozumenie mu príde do troch pracovných dní,“ píše web. Dotazník bude požadovať fotografiu, životopisné a kontaktné informácie, údaje z cestovného pasu a tiež otázky o prípadnej kriminálnej minulosti a o nepovolenom prekročení dĺžky pobytu na britskom území, čo môže byť príčinou odopretia vstupu. Neskôr v budúcnosti budú britské úrady chcieť od cestujúcich aj odtlačky prstov.

Elektronické cestovné povolenie bude mať platnosť dva roky, potom príde povinnosť znovu vyplniť formulár a zaplatiť poplatok. V prípade vystavenia nového cestovného pasu bude potrebné žiadať o povolenie pred uplynutím dvoch rokov od schválenia žiadosti.

Cieľom nových pravidiel je, aby Briti mali lepší prehľad o tom, kto chce prekročiť ich hranice. Web britského parlamentu spresnil, že občanov Kataru zahrnú do tejto schémy od októbra 2023, vo februári 2024 príde rad na ľudí z Bahrajnu, Jordánska, Kuvajtu, Ománu, zo Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie. Slovákov to čaká zrejme niekedy v druhej polovici budúceho roku.

Cestujúci bude musieť pri vstupe do Británie predložiť pas s biometrickými údajmi (iba s občianskym preukazom na hraniciach nepochodí). Čo sa týka formulára, potrebné bude uviesť aj číslo kreditnej a debetnej karty a konkretizovať účel cesty.

Zmeny sa dotknú všetkých, čiže nielen dospelých. Za mladistvé osoby budú vypĺňať formulár ich rodičia.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #cestovania #elektronický dotazník