Horúčavy udreli na svet plnou silou. Česko hlási stovku rekordov

Rekordné horúčavy predpovedajú v najbližších dňoch po celom svete - od Spojených štátov, kde s nebezpečne vysokými teplotami zápasia desiatky miliónov ľudí, až po Európu, Čínu, Irak a Japonsko. Je to najnovší príklad toho, akú hrozbu predstavuje globálne otepľovanie. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

15.07.2023 09:38 , aktualizované: 19:46
grécko Foto: ,
Turisti pod dáždnikom pred chrámom Parthenón na aténskej Akropole v Grécku počas vlny horúčav.
debata (10)

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na nedeľu druhý stupeň výstrah pred vysokými teplotami. Horúčavy zasiahnu západnú až juhozápadnú časť Slovenska, konkrétne Bratislavu, Pezinok, Senec (Bratislavský kraj), Dunajskú Stredu, Galantu (Trnavský kraj) a Nitru, Šaľu, Komárno, Levice, Nové Zámky (Nitriansky kraj). V týchto mestách môže teplota dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Výstrahy v týchto lokalitách budú platiť od 14:00 do 18:00.

Víkend rozbieha vlnu vysokých teplôt. Kedy bude najteplejšie?
Video

Stovka rekordov v Česku

Sobota bola v Česku zatiaľ najteplejším dňom tohto roka. Teploty vystúpili ojedinele až nad 38 stupňov Celzia. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na väčšine územia ČR bolo popoludní 31 až 35 stupňov Celzia. Viac ako 100 zo 160 staníc merajúcich dlhšie ako 30 rokov, najmä v Čechách, zaznamenala prekonanie alebo vyrovnanie teplotných rekordov pre tento deň.

Najvyššiu teplotu, 38,6 stupňa Celzia, namerali v plzenskej štvrti Bolevec a v osade Řež pri Prahe. V obci Doksany to bolo 38,4 stupňa Celzia.

Doterajšie maximum pre 15. júl v ČR bolo 36,8 stupňa Celzia v meste Poděbrady z roku 2007, doplnil ČHMÚ na sociálnej sieti.

Ústav predtým sprísnil výstrahu vydanú v spojitosti so suchom a vysokými teplotami. Vysoký stupeň rizika výskytu požiarov rozšíril pre celé územie ČR až do odvolania.

Na severe Talianska počas uplynulého týždňa zomrel muž, štyridsiatnik, a viacerí turisti v tejto krajine mali zdravotné problémy z dôvodu úpalu. Príčinou je vlna horúčav, ktorú Talianska meteorologická spoločnosť (SMI) nazvala Kerberos podľa trojhlavého psa z prvej časti (Peklo) Danteho Božskej komédie, píše BBC.

Najvyššie varovanie v Taliansku

Taliansko čaká podľa predpovedí historicky najhorúcejší víkend a tamojšie ministerstvo zdravotníctva vydalo výstrahu najvyššieho červeného stupňa pre 16 miest vrátane Ríma, Bologne a Florencie.

Bratislavčania sa môžu schladiť vo fontáne Družba
Video

Talianska vláda osobám v oblastiach s výstrahou odporúča, aby sa v čase medzi 11.00 h a 18.00 h vyhýbali priamemu slnečnému žiareniu a venovali zvýšenú pozornosť starším ľuďom či zraniteľným skupinám obyvateľstva.

Európska vesmírna agentúra (ESA) uviedla, že mimoriadne vysoké teploty sa môžu vyskytnúť aj v Španielsku, Francúzsku, Nemecku a Poľsku. ESA sleduje teplotu na území krajín i na mori prostredníctvom svojich satelitov, píše BBC.

Po monzúnoch s 90 obeťami páľava

Čína zápasí s extrémnym počasím už týždne, trápia ju prudké lejaky aj vlny dusivých horúčav. V častiach východného Japonska tiež očakávajú v nedeľu a pondelok teploty dosahujúce 38 až 39 stupňov Celzia. Meteorologická služba varovala, že teploty môžu prekonať doterajšie rekordy.

V severnej Indii vytrvalé monzúnové dažde usmrtili najmenej 90 ľudí a nastali po spaľujúcich horúčavách. Hladina rieky Jamuna tečúcej cez indické hlavné mesto Naí Dillí dosiahla rekordnú výšku 208,66 metra, čo je viac než meter nad najvyšším stavom z roku 1978, a ohrozuje nízko položené štvrte tohto megamesta s vyše 20 miliónmi obyvateľov.

Veľké záplavy a zosuvy pôdy sú počas monzúnového obdobia v Indii bežné, ale odborníci na zmenu klímy tvrdia, že ich výskyt je čoraz častejší a závažnejší.

15. deň po sebe nad 43 stupňov

Aj Američania zažívajú silnú vlnu horúčav, ktorá pokrýva územie od Kalifornie po Texas a jej vrchol sa očakáva tento víkend. Tepelná kupola trápi juhozápadné štáty USA celý týždeň a predstavuje vážne zdravotné riziká. Vo Phoenixe, hlavnom meste štátu Arizona, mala byť v piatok zaznamenaná teplota nad 43 stupňov Celzia už 15. deň po sebe, ako predpovedali štátne meteorologické služby.

Úrady vydali silné varovanie a odporučili ľuďom, aby sa vyhýbali činnosti vonku počas dňa a dávali si pozor na nedostatok tekutín.

Meteorologická služba v Las Vegas v štáte Nevada upozornila: „Predpoklad, že vysoké teploty ako vždy súvisia s púštnym podnebím, je "NEBEZPEČNÝ“ omyl! Táto vlna horúčav NIE JE typická púštna horúčava."

„Začína sa najintenzívnejšie obdobie,“ dodala služba s tým, že v nedeľu sa očakávajú rekordne vysoké teploty.

Slávne Údolie smrti v americkom štáte Kalifornia, jedno z najhorúcejších miest na Zemi, zrejme tiež v nedeľu zaznamená nové teplotné vrcholy a ortuť teplomerov môže stúpnuť na 54 stupňov Celzia.

Vietor ako sušič vlasov

V Iraku sú horúce letá bežné, ale aj výpadky elektriny. Ľudia v hlavnom meste Bagdad sa preto ochladzujú plávaním v rieke Tigris. Robí to aj 37-ročný Wisám Ábid, lebo leto je brutálne. Lenže ako pre AFP povedal, iracké rieky vysychajú a tak je ohrozený aj starý dobrý zvyk ochladiť sa v ich vodách.

Teploty sú tam už blízko 50 stupňov Celzia a vietor prúdiaci mestom pôsobí ako sušič vlasov – Ábid stojí uprostred rieky, ale voda mu siaha len po pás.

Akropolu uzavreli

Najvyššiu teplotu, aká bola dosiaľ v Európe zaznamenaná, namerali v auguste 2021 na meteorologickej stanici pri Syrakúzach na talianskom ostrove Sicília, kde ortuť teplomera ukázala 48,8 stupňa Celzia. Teploty v Európe by sa počas najbližšieho týždňa na základe predpovedí mohli k tejto hodnote priblížiť.

horúčava, teplo, žena, ventilátor Čítajte viac 5-krát o prevencii v horúčavách: Pitný režim je alfa a omega, ale nezabudnite ani na...

Úrady v gréckej metropole sa dnes opäť rozhodli v popoludňajších hodinách obmedziť prístup do Akropolis aj jej Parthenónu, jednej z najslávnejších gréckych starovekých pamiatok. Príčinou sú zdravotné riziká, ktoré pre turistov predstavuje pretrvávajúce teplo, v Aténach by dnes mohlo byť až 39 stupňov Celzia, píše grécky server eKathimerini.

Akropolis je kvôli svojej vyvýšenej polohe s nedostatkom tieňa zo zdravotného hľadiska vo horúčave rizikovejší ako zvyšok mesta. Staroveká pamiatka, ktorú ročne navštevujú milióny ľudí, zostane neprístupná až do 17:00 miestneho času, uvádza server France24. V Aténach potom zatvárajú niektoré parky, a to nielen kvôli zdraviu návštevníkov, ale aj kvôli zvýšenému riziku vzniku požiarov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #globálne otepľovanie #klimatická zmena