Izraelčania protestujú proti justičnej reforme, v Tel Avive bolo 150-tisíc ľudí

V Izraeli ani tento týždeň neprestali demonštrácie proti politike vlády Benjamina Netanjahua a ním presadzovanej justičnej reforme a len v Tel Avive sa sobotného protestu zúčastnilo vyše 150 000 ľudí. S odvolaním sa na izraelské médiá to napísala agentúra DPA, podľa ktorej aj v ďalších mestách demonštrovali tisícky ľudí.

16.07.2023 07:28
Izrael, protesty Foto: ,
Izraelčania protestujú proti plánom vlády premiéra Benjamina Netanjahua na zmenu súdneho systému v Tel Avive v Izraeli v sobotu 15. júla 2023.
debata (1)

Izraelčania masovo protestujú od januára a kritizujú koaličnú vládu Netanjahua, v ktorej sú aj ultraortodoxné a krajne pravicové strany. Demonštrácie vyvolal predovšetkým jej návrh súdnej reformy, ktorú kritici považujú za ohrozenie demokracie a nezávislosti súdov, pretože dáva veľké právomoci vláde na úkor najvyššieho súdu a posilňuje tiež vplyv kabinetu na vymenovanie sudcov civilných súdov.

Reformu kritizujú široké vrstvy izraelskej spoločnosti, vrátane vojakov v zálohe, z ktorých niekoľko stoviek pohrozilo odmietnutím služby. Podobne sa vyjadrilo aj viac ako tisíc lekárov.

Vláda s opozíciou od apríla mala o reforme niekoľko rokovaní, ale bez výsledku. Koncom mája Netanjahu povedal, že vláda bude so schvaľovaním reformy pokračovať. Tento mesiac jednu z kľúčových častí reformy parlament schválil v prvom čítaní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #protesty