Rusko chce preraziť pri Charkove, podľa Ukrajiny tam posiela 100-tisíc vojakov

Vladimir Putin potrebuje veľké víťazstvo, keďže postupujeme pri Bachmute, tvrdí ukrajinská armáda podľa serveru Politico.

18.07.2023 11:40
Systém Grad / Raketomet / Raketa / Paľba /... Foto:
Ukrajinský vojak strieľa z raketometu Grad na ruské pozície neďaleko mesta Bachmut v Doneckom regióne 13. júna 2023
debata (107)

Rusko podľa ukrajinskej armády zhromaždilo 100-tisíc vojakov a pokúša sa prelomiť obranu Kyjeva v Charkovskej oblasti. Vzhľadom na to, že Ukrajina sústreďuje svoje protiofenzívne úsilie na južný front, Moskva skúma obranu Kyjeva na východe, smerom na Kupiansk, uviedol podľa serveru Politico hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

Nahradili legendárny Humvee. Aké bojové vozidlá dostanú slovenskí vojaci?
Video

„Nepriateľ zhromaždil veľmi silnú skupinu, viac ako 100-tisíc vojakov, viac ako 900 tankov, viac ako 555 delostreleckých systémov a 370 raketometov na osi Lyman-Kupiansk,“ povedal Čerevatyj podľa agentúry SITA.

„Koncentrujú všetko, aby prelomili našu obranu. Naši vojaci sú pevní v defenzíve. Nedovoľujú nepriateľovi, aby prevzal iniciatívu,“ uviedol Čerevatyj.

Kupiansk, mesto v Charkovskom regióne, bolo kľúčovým logistickým uzlom a zásobovacou trasou pre ruské invázne sily na východe, kým ho Kyjev nezískal späť počas protiofenzívy minulú jeseň.

Veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády generál Oleksandr Syrskij potvrdil podľa Politica, že Rusko sústredilo svoje sily na útok smerom na Kupiansk, ale zatiaľ sa mu nepodarilo preraziť. Syrskij velí ukrajinským operáciám v okolí Bachmutu. Kyjev uvádza, že sa ukrajinským vojakom podarilo prevziať iniciatívu a získať späť vyvýšené miesta v okolí zničeného mesta po tom, čo ho začiatkom tohto roka obsadilo Rusko.

Rusko tiež nedávno posilnilo svoje pozície okolo Bachmutu ďalšími silami, povedal Syrskij, keďže Moskva sa podľa neho snaží preraziť v Charkovskej oblasti, keďže prezident Vladimir Putin chce veľké víťazstvo.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová podľa Politico podporila tento názor. „Akonáhle sa chopíme operačnej iniciatívy a začneme postupovať, nepriateľ sa okamžite aktivuje v ďalších smeroch, aby odvrátil pozornosť a pritiahol tam naše sily“.

„Pre pochopenie – na vrchole bol počet sovietskych vojakov v Afganistane 120 000,“ poznamenal hovorca, podľa ktorého sa Rusi snažia v týchto miestach prelomiť ukrajinskú obranu. „Naši vojaci pevne držia obranu,“ doplnil.

Syrskyj podľa BBC predtým uviedol, že operačná situácia je na východe naďalej zložitá. „Nepriateľ prešiel do ofenzívy v smere na Kupiansk, pričom si stanovil za cieľ poraziť naše jednotky v tejto oblasti a pokračovať v ofenzíve hlboko do našich bojových zostav,“ uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl.

Maljarová v nedeľu na platforme Telegram informovala, že Ukrajinci sa pri Kupiansku v Charkovskej oblasti snažia zabrániť postupu ruských inváznych síl. V pondelok napísala, že ruské sily tak reagujú na ukrajinskú iniciatívu a postup inde a snažia sa odlákať pozornosť a pútať na seba ukrajinských vojakov. „Rusi spanikárili pri našom postupe pri Bachmute,“ uviedla s poznámkou, že ukrajinské jednotky tam obsadili takmer všetky dominantné výšiny v okolí mesta.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmu #Kupiansk