Prigožin: Dianie na fronte je hanba. Bieloruská armáda bude vďaka nám druhá najlepšia na svete

Na jednom z oficiálnych telegramových účtov Jevgenija Prigožina sa objavilo video, ktoré údajne zachytáva šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny pri príhovore k svojim bojovníkom v Bielorusku. Hovorí v ňom, že s ich pomocou sa bieloruská armáda stane "druhou najlepšou na svete". Pravosť nahrávky nebolo možné potvrdiť, uviedla agentúra Reuters.

19.07.2023 16:42
prigožin Foto:
Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou Jebgenija Prigožina v piatok 5. mája 2023 šéf Vagnerovej skupiny číta vyhlásenie pred svojimi jednotkami na neznámom mieste.
debata (20)

Prigožin na videu, na ktorom je počuť iba jeho hlas, označil dianie na ukrajinskom fronte za „hanbu, na ktorej sa nemusíme podieľať“. „Čakáme na moment, keď sa budeme môcť ukázať v plnom rozsahu. Preto padlo rozhodnutie, že v Bielorusku ešte nejaký čas zostaneme,“ dodal s tým, že za ten čas z bieloruskej armády vytvorí „druhú najlepšiu na svete “.

Ide o jeden z mála mediálnych výstupov Prigožina od vzbury z konca júna, počas ktorej bojovníci Vagnerovej súkromnej armády obsadili ruské mesto Rostov na Done a v kolóne tiahli na Moskvu. Na základe dohody, ktorú sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko, Prigožin vzburu ukončil a získal možnosť presídliť do Bieloruska aj so svojimi bojovníkmi.

Medvedev Čítajte aj Prigožin, Popov a teraz ďalší. Nespokojnosť v ruskej armáde stúpa

Prigožinovej vzbure predchádzala jeho ostrá kritika adresovaná ruskému armádnemu veleniu kvôli podľa neho zlému vedeniu vojny na Ukrajine. Slovami o tom, že z bieloruskej armády urobí „druhú najlepšiu“ narážal Prigožin na hojne citované tvrdenie, že ruská armáda je po americkej druhá najsilnejšej na svete.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
Výzva Vladimira Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure. / Zdroj: TS Kremľa

Nie je známe, koľko vagnerovcov sa v súčasnosti nachádza v Bielorusku. Podľa bieloruskej nezávislej monitorovacej skupiny Belaruski Hajun sú ich v krajine najmenej 2000. Minsk minulý týždeň predtým potvrdil, že Vagnerova skupina teraz pôsobí v Bielorusku a jej „inštruktori“ tu pomáhajú bieloruskej armáde. Ukrajina, ako aj členské štáty NATO, v súvislosti s presídlením vagnerovcov zosilneli bezpečnostné opatrenia na hraniciach s Bieloruskom.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. / Zdroj: NATO
20 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin