Moore: Kyjev oslobodil za mesiac viac územia, ako Moskva za rok obsadila. Analytici potvrdzujú postup

Rusko od vpádu na Ukrajinu vlani vo februári prišlo už o viac ako 240.000 vojakov, tvrdí ukrajinský generálny štáb v pravidelnom odhade zničených nepriateľov a jeho zbraní. Na bojisku za posledných 24 hodín ale nenastali podstatnejšie zmeny: Rusi naďalej útočia na viacerých miestach na východnom fronte, Ukrajinci zase na juhu, vyplýva podľa ruskej redakcie BBC z rannej správy ukrajinského velenia.

20.07.2023 13:42
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak gestikuluje v momente, keď zajatý ruský tank T-80 strieľa na ruské pozície v Doneckej oblasti na Ukrajine, utorok 22. novembra 2022.
debata (29)

Ukrajinská armáda oslobodila za mesiac viac územia, ako dokázali Rusi za rok obsadiť. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Moore.

„Ukrajinskí velitelia v dosť ostrom kontraste s ich ruskými náprotivkami chcú zachovať životy svojich jednotiek, a preto postupujú s náležitou opatrnosťou,“ vyhlásil Moore na prednáške v Prahe s tým, že oslobodenia okupovaných území je „tvrdá drina“. Zdôraznil, že „ukrajinskí predstavitelia a armáda sa tomu nevyhýbajú“, zatiaľ čo „Rusi mali príležitosť postaviť obranu, ktorú je veľmi ťažké prekonať“.

Taktiež vyzval Rusov, ktorí odmietajú inváziu na Ukrajinu, aby poskytovali spravodajské informácie Británii a dodal, že mnohí to už od začiatku vojny urobili.

Richard Moore Čítajte aj Moore: Putin útočí na spriaznený slovanský národ, mnohí Rusi to odsudzujú. Vyzval ich na špionáž

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zaznamenali čiastkové úspechy ukrajinskej protiofenzívy na troch úsekoch frontu, v okolí Bachmutu na východe a rovnako na juhu krajiny.

Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
Video
Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj zverejnil video, ktoré naznačuje, že ukrajinská protiofenzíva sa blíži. / Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Armáda si v súčasnosti vytvorila „všetky podmienky“, aby oslobodila Bachmut, povedal veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj ukrajinskej redakcii BBC. Generál ubezpečil, že sa mesto vráti do ukrajinských rúk za cenu desaťkrát menších strát, ako aké utrpeli ruské jednotky pri jeho dobývaní. Práve Bachmut by sa mohol stať miestom, kde ukrajinské jednotky použijú kazetovú muníciu od Američanov, poznamenal list Ukrajinska pravda.

Olexandr Syrskyj Čítajte aj Ukrajinský generál: Hlavnú silu sme ešte do bojov nenasadili, hľadáme slabé miesta Rusov

Ukrajinskí vojaci za uplynulý deň podľa generálneho štábu vyradili z boja 530 ruských vojakov, 19 diel, 33 dronov, 14 striel s plochou dráhou letu, šesť tankov, šesť obrnených vozidiel a tri raketomety. Ukrajinský štáb vo svojich zvodkách píše o „zlikvidovaných“ nepriateľoch, ale predpokladá sa, že tieto odhady zahŕňajú okrem zabitých aj zranených a zajatých vojakov.

Ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany, ďalšie úrady a armádnych predstaviteľov uviedla, že Rusi naopak na juhu Ukrajiny zničili dve ukrajinské plavidlá pri pokuse prekonať rieku Dneper a Ukrajinci prišli o 12 vojakov, východné zoskupenie ruských vojsk rovnako na juhu Ukrajiny zničilo dve skupiny ukrajinských prieskumníkov a pri Bachmute na východe Ukrajiny ruské delostrelectvo vyradilo z boja dve ukrajinské bojové vozidlá pechoty.

Ukrajinské bojové vrtuľníky útočia na ruské pozície
Video
Ukrajinské bojové vrtuľníky v nasadení. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #ukrajinská armáda #kazetová munícia #vojna na Ukrajine #ukrajinská protiofenzíva