Timmermans sa chce stať holandským premiérom. Ako podpredseda eurokomisie skončí

Podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans sa chce v novembrových holandských voľbách uchádzať o post premiéra ako líder spoločnej kandidátky svojej Strany práce a Zelených. V prípade potvrdenia svojej kandidatúry plánuje zanechať aj funkciu v EK.

20.07.2023 14:11
Frans Timmermans Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans
debata

Timmermans to vo štvrtok povedal holandskej stanici NOS. Zmienené dve strany začiatkom týždňa ohlásili, že v predčasných parlamentných voľbách budú prvýkrát kandidovať spoločne. Timmermans je považovaný za favorita na lídra spoločnej kandidátky.

Konečné rozhodnutie o tom, kto ich do volieb povedie, majú tieto strany oznámiť v auguste. Ak sa stane Timmermans lídrom kandidátky, mal by vtedy odísť aj z Európskej komisie.

Počas takmer desaťročného pôsobenia v Bruseli bol Timmermans okrem iného zodpovedný za politiku EÚ na zmiernenie dôsledkov klimatických zmien, ako aj za dodržiavanie princípov právneho štátu a základných práv v jednotlivých členských krajinách EÚ. Predtým, ako sa v roku 2014 stal prvým podpredsedom EK, bol dva roky holandským ministrom zahraničných vecí.

Mark Rutte Čítajte viac Vláda holandského premiéra Rutteho padla. Dôvodom sa stali nezhody pri azylovej politike

Predošlá holandská stredopravicová vláda sa začiatkom júla nečakane rozpadla pre nezhody v oblasti azylovej politiky. Premiér Mark Rutte navrhoval sprísnenie pravidiel azylovej a migračnej politiky s cieľom obmedziť počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny, s čím niektorí koaliční partneri nesúhlasili.

Rutte minulý týždeň oznámil, že predčasné parlamentné voľby sa budú konať 22. novembra. Jeho kabinet bude dovtedy pôsobiť ako úradnícka vláda. Samotný Rutte sa o znovuzvolenie už uchádzať nebude a po voľbách odíde z politiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Frans Timmermans